Burgemeester Wouter Kolff: het wordt heerlijk nazomer weer.

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het met jullie?

We hebben weer heerlijk weer dus ik hoop dat jullie daar van kunnen genieten. De afgelopen maanden stonden natuurlijk vooral in het teken van het coronavirus en alles wat daar bij komt kijken.

Maar er gebeuren natuurlijk veel andere dingen. Het leven gaat gewoon door. Soms staat het leven overigens ook stil... Woensdag was het alweer een jaar geleden dat in de Heimerstein in Sterrenburg een verschrikkelijk gezinsdrama plaatsvond. We verloren op 9 september 2019 vier stadsgenoten. De vader van het gezin bracht zijn vrouw en twee dochters en daarna zichzelf om het leven. Een drama met alleen maar verliezers. Samen met de familie, buurtbewoners, klasgenootjes en collega's stonden we woensdag stil bij deze gebeurtenis en onthulden we een gedenksteen. Het was een bijzondere bijeenkomst.

De vakantieperiode is voorbij. De kinderen zijn weer naar school. Kinderen in groep 3 beginnen letters te leren en kinderen van groep 8 gaan zich dit jaar voorbereiden op het middelbaar onderwijs. We zijn weer aan het sporten en pakken zo nu en dan een terrasje. Je zou kunnen zeggen: 'het normale leven komt weer op gang.' Dat is grotendeels ook zo maar er hangt - ondanks de zonnestralen van deze mooie nazomer - een spreekwoordelijke donkere wolk boven ons.

Nu we weer vaker bij elkaar komen, zien we dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. We moeten niet verslappen. We hebben elkaar nodig om het virus weer verder terug in een hoekje te drukken. We hebben laten zien dat we dat met elkaar kunnen. Daarom moeten we juist nu wat afstand houden. Dat hebben we toch voor elkaar over?

En, ik heb het vaker gezegd, ik begrijp echt dat het soms lastig is. Maar ik doe liever nu een klein stapje terug dan straks als het echt fout gaat een grote stap. Nu zijn de gevolgen eigenlijk al niet te overzien, laat staan als het echt fout gaat. Laten we hopen dat we over een tijdje kunnen zeggen: 'Weet je nog? 2020. Dat was een bizar jaar. Fijn dat we er met elkaar voor hebben gezorgd dat het virus nu in een hoek zit waar het niet meer uit kan.'

Ik geloof dat echt. Maar ik geloof ook dat we dit met elkaar moeten doen. Dus ga nou niet in die drukke rij staan bij een winkel of tijdens het stappen. En laat je testen als je klachten hebt. Dat kan niet alleen in Dordt maar ook in de Hoeksche waard of Gorinchem als het druk is.

Beste Dordtenaren,

Afstand nemen doen we niet van elkaar maar dat doen we voor elkaar! Geniet van elkaar en van een fijne nazomer.

Wouter Kolff, burgemeester.‚Äč