Burgemeester Wouter Kolff: We moeten het echt stoppen en wel nu!

Beste Dordtenaren,

Zojuist heb ik aan de pers meegedeeld dat de situatie rond het coronavirus nu echt zorgelijk is. Het virus slaat steeds meer toe, het aantal besmettingen is in een week tijd verdubbeld in onze regio. Waar we eerst waakzaam waren, moeten we nu opschalen naar zorgelijk.

We zien dat de besmettingen vooral stijgen onder jongeren en jong volwassenen. Maar daar blijft het niet bij want deze groep mensen besmetten ook hun ouders en grootouders. Doe dus alsjeblieft mee en hou je aan de maatregelen om zoveel mogelijk leed te voorkomen.

Het opschalen naar zorgelijk moeten we heel serieus nemen. Alleen met elkaar kunnen we er voor zorgen dat dit niet verder escaleert. Ik weet dat ik in herhaling val als ik zeg dat als we nu geen actie nemen we doorglijden naar een veel ernstiger situatie.

De beelden van het vroege voorjaar staan bij mij in ieder geval nog goed op mijn netvlies. We komen daar nu weer dichter bij in de buurt. We moeten het echt stoppen en wel nu!

Ik begrijp heel goed dat jullie feest willen vieren in het weekend en elkaar op willen zoeken. Besef wel dat de meeste besmettingen in privésfeer plaatsvinden zoals bruiloften en andere feestjes. Als we nu even een stap terug nemen en ons uiterste best doen om ons aan de maatregelen te houden, bestrijden we het virus en kunnen we dit soort leuke dingen straks wel weer makkelijker doen.

En natuurlijk snap ik soms de twijfel. Het is gezond om niet alles klakkeloos over te nemen maar neem nou alsjeblieft van mij aan dat er echt iets heel heftigs aan de hand is. Het goede nieuws is dat we de opmars van het virus nu nog kunnen stoppen. Maar nogmaals, 'daar komt 'ie weer' hoor ik jullie denken, daar hebben we iedereen voor nodig.

Ik roep iedereen dan ook op om zich te houden aan de maatregelen. Echt, als dit verder mis gaat, doet het alleen nog maar meer pijn. Niet alleen qua gezondheid maar ook financieel zijn de gevolgen dan niet te overzien.

Nog even over de commotie rond “#ikdoenietmeermee”. Als het regent, staat het je geheel vrij om te zeggen dat het droog is. Maar de feiten liggen dan anders. Laten we blij zijn dat we in ons land beschikken over wetenschappers van hoog niveau. Aan hun inzichten over deze gezondheidscrisis hecht ik meer waarde dan die van Famke Louise of Thomas Berge. Laten we wel wezen. Als je een rotte kies hebt, ga je ook naar de tandarts en niet naar Tim Douwsma.

Groet van een ongeruste burgemeester.

Wouter Kolff