Sneller door groen met Schwung

Minder stoppen bij fietsverkeerslichten? Het kan met de Schwung app. Fietsers in Dordrecht met de app op hun mobiele telefoon kunnen makkelijker doorfietsen. De Schwung app laat een fietsverkeerslicht eerder weten dat er een fietser aan komt. De app 'drukt' alvast op het knopje bij het verkeerslicht. Daardoor is de kans groter om meteen, sneller of langer groen licht te krijgen.

In Dordrecht zijn 37 kruispunten verbonden met de Schwung app. Dit zijn bijna alle fietsverkeerslichten in de stad. Als een fietser aan komt fietsen, vraagt de app alvast groen licht aan bij het verkeerslicht. Of het vraagt het groene licht langer aan te houden. De app leert routes kennen. Nadat een fietser 3x dezelfde route heeft gereden, weet de app wanneer en in welke richting groen moet worden aangevraagd.


Schwung gebruiken

De app werkt op Apple en Android telefoons en is te downloaden in de App Store of op Google Play. Omdat het verkeerslicht wil weten dat u eraan komt, is het nodig om toestemming te geven om uw locatie te delen. De app verstuurt deze informatie anoniem. Hierdoor is het niet mogelijk de informatie te herleiden naar een persoon of een telefoon. De app werkt zonder een account. Het registreren van persoonlijke informatie is dus niet nodig. Wel moet bij eerste aanmelding het telefoonnummer worden opgegeven. Hiermee weet de app dat u een persoon bent en geen robot. Na deze controle wordt het telefoonnummer niet meer gebruikt.


Verkeersveiligheid

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen is niet toegestaan. De app is zo ontwikkeld dat de fietser er tijdens het fietsen geen omkijken naar heeft. De telefoon kan dus in uw broekzak of tas blijven.


Meer weten?

Alle informatie over de Schwung app staat op dordrecht.nl/fiets. U vindt daar een filmpje met uitleg en een overzicht met veelgestelde vragen.