Proef met bodycams voor handhavers

Dordrecht is een proef gestart met bodycams voor handhavers.

BodycamHandhavers moeten veilig kunnen werken in Dordrecht. Dat lukt niet altijd. Soms worden mensen agressief en bedreigen onze handhavers. Om de handhavers een veiliger gevoel te geven doen we een proef met bodycams. Dit zijn kleine camera's die je kunt dragen op je kleding.

Zes handhavers krijgen een kleine, draagbare camera. Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat mensen zich door die bodycams minder agressief gedragen tegenover handhavers. De proef duurt met de bodycams duurt tot 1 mei 2021. Als de proef slaagt, krijgen alle handhavers een bodycam.

Waarschuwing

De bodycam staat altijd stand-by. De handhaver zet de camera alleen aan als er een onveilige situatie dreigt te ontstaan. Hij of zij geeft eerst een waarschuwing en begint daarna met filmen. Deze beelden slaan we op. In noodsituaties kan de handhaver de beelden ook direct naar een computer in de meldkamer sturen. Hij/zij kan deze livestreamfunctie starten met een andere knop op de bodycam.
De beelden slaan we op. Er zijn strenge regels opgesteld over wie de beelden mag bekijken. De politie kan bijvoorbeeld de opnamen inzien bij onderzoek naar strafbare feiten. Op www.dordrecht.nl/bodycams is meer informatie te vinden over de proef en de regels.