Burgemeester Wouter Kolff: Dordtenaren, hou vol!

Beste Dordtenaren,

Tijdens het zingen van het kinderlied 'Klap eens in je handjes blij, blij, blij. Op je boze bolletje allebei' voor mijn dochtertje dacht ik aan ruim een half jaar geleden toen we met z'n allen in onze handen klapten voor de mensen in de zorg. Die waardering van toen maakte mij blij. Maar ook mijn bolletje is helaas soms boos. Boos omdat sommige mensen die waardering nu niet meer kunnen opbrengen. Waar eerst werd geklapt, krijgen sommigen nu ook letterlijk klappen in het gezicht.

Ik was gisteren op werkbezoek in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Je weet het vast nog. Dit ziekenhuis sloot begin maart uit voorzorg de deuren vanwege een besmetting van het coronavirus op de Intensive Care afdeling. Het was een moment dat ik mij nog heel goed kan herinneren. We wisten toen nog niet wat er allemaal op ons af zou komen. Inmiddels weten we beter.

Tijdens het werkbezoek gisteren heb ik gesprekken gevoerd met een aantal medewerkers. Ik heb enorm veel waardering voor hun inzet. Ook als ze te maken hebben met patiënten of familie die het niet kunnen opbrengen fatsoenlijk te blijven. Scheldpartijen, bedreigingen, geweld. Hoe langer deze crisis, hoe korter ons lontje soms is. Natuurlijk lopen de emoties af en toe hoog op. Ik snap dat mensen onzeker kunnen zijn. Maar bij agressief gedrag trek ik echt een dikke streep.

Dit heeft veel impact op het zorgpersoneel. Niet alleen op het personeel van het Beatrix Ziekenhuis maar op alle zorgmedewerkers. Zij staan net als de politie en handhavers in de frontlinie. Dat doen ze voor jou en voor mij en altijd met hart en ziel. Het kan dan niet zo zijn dat een kleine groep mensen alleen maar aan zichzelf denkt. Dat is een klap in het gezicht voor iedereen.

Maar we kunnen de zorgmedewerkers helpen. Dat doen we door ons aan de maatregelen te houden. Ons gedrag heeft invloed om het aantal Corona gevallen omlaag te krijgen. We hebben de afgelopen week laten zien dat we dit kunnen, maar we zijn er echt nog niet. De druk op de zorg is nog te groot. Iedereen die zorg nodig heeft, moet ook zorg kunnen krijgen. Dus kom op. Met z'n allen gaan we dit voor elkaar krijgen.

Ga een luchtje scheppen, maar ga alsjeblieft niet zomaar voor de lol naar de binnenstad. Het is daar soms echt te druk.

We zijn op de goede weg. Het aantal besmettingen daalt langzaam. Deze daling moeten we blijven inzetten. Het goede nieuws is, dat we dat in eigen hand hebben. Als iedereen meewerkt, trappen we dit nare virus in een hoek waar het niet zo makkelijk meer uit kan.

Dordtenaren, hou vol! En klap weer eens in je handjes, dat maakt veel mensen blij ;-)

Wouter Kolff, burgemeester