Herdenken op 4 mei in Dordrecht

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er maatregelen. Deze zijn merkbaar en voelbaar in onze samenleving. De maatregelen hebben ook effect op de periode van herdenken.

Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland 2 minuten stil. In het jaar dat geheel in het teken staat van 75 jaar Vrijheid realiseren we ons nog meer wat de betekenis van vrijheid inhoudt.

Sumatraplein

De Dodenherdenking van 4 mei op het Sumatraplein gaat door in aangepaste vorm. Door het coronavirus verloopt het anders dan gebruikelijk. Op een sobere en ingetogen wijze herdenken we allen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De herdenking begint iets voor 20.00 uur en vindt plaats zonder publiek. Ook de collegeleden, raadsleden en maatschappelijke organisaties zijn niet aanwezig.

De Stille Tocht die voorafgaand aan de herdenking plaats vindt gaat niet door. Dit geldt ook voor de interchristelijke herdenkingsdienst. Deze dienst kan voor het eerst sinds 1946 niet plaatsvinden. De laatste jaren organiseert het Platform Dordtse Kerken deze dienst in de Singelkerk. Ook de Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht heeft het traditionele herdenkingsconcert in de Grote Kerk afgelast.

Op het Sumatraplein leggen burgemeester A.W. Kolff en voorzitter van de gemeenteraad D.F.M. Schalken-den Hartog een krans bij het monument. Daarna houdt de burgemeester zijn traditionele 4 mei toespraak. De voorzitter van het Comité Oranjedag Dordrecht en kinderburgemeester Marije Vennix plaatsen een krans ter herinnering aan allen die sinds 1940 in oorlogssituaties en bij vredesmissies omgekomen zijn.

Thuis herdenken

Aan alle Dordtenaren wordt dringend gevraagd om de herdenking thuis te volgen. Dit kan via de televisie of online. Kom niet naar het Sumatraplein.

Tijdens de Dodenherdenking wordt om 19.58 uur en 30 seconden het signaal Taptoe geblazen. Gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur. Het gemeentebestuur van Dordrecht omarmt het idee van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De vraag is aan alle geoefende blazers om het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. De bladmuziek is te downloaden via de website van het Nationaal Comité. Na de 2 minuten stilte kan iedereen thuis het Wilhelmus meezingen.

Vanaf 3 mei is het mogelijk om via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei digitaal een bloem bij het oorlogsmonument op het Sumatraplein te plaatsen.

Uitzending van RTV Dordrecht

RTV Dordrecht maakt rondom de herdenking een speciale uitzending. Dit doen zij live vanaf het Sumatraplein. Daarin kijken historici en betrokkenen terug op de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. Ze staan dan ook stil bij het themajaar 75 jaar Vrijheid. Ook toont RTV Dordrecht fragmenten van interviews met Dordtenaren die de oorlog zelf hebben meegemaakt. De opnames vonden voor de coronacrisis plaats. In de uitzending zal de ceremonie op het Sumatraplein live te zien zijn. Ook de toespraak van burgemeester Kolff. Er wordt ook live geschakeld naar de toespraak van Zijne Majesteit de Koning die hij zal houden op de Dam in Amsterdam.

De live-uitzending start maandag 4 mei om 19.30 uur op RTV Dordrecht en duurt tot 20.25 uur. Het programma is te volgen via de volgende kanaalnummers: KPN 1383, Ziggo Digitaal 36 en Vodafone 720. Ook is de uitzending te bekijken via een livestream. De uitzending wordt herhaald tot dinsdag 5 mei 18.00 uur.

Overige herdenkingsplechtigheden in Dordrecht

Alle herdenkingsplechtigheden gaan dit jaar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet door. Onderstaande herdenkingen zijn afgelast:

• 03 mei: de jaarlijkse herdenking bij het Oorlogsmonument en het Indië-monument op de algemene begraafplaats Essenhof. De namen van de omgekomen militairen zijn terug te lezen op onze webpagina.
  • 04 mei: de herdenking op de begraafplaats Zuidendijk.
  • 09 mei: de herdenking van de Stichting Artilleriemonument Dubbeldam op het Damplein.
  • 11 mei: de herdenking van de Vereniging Oud Pontonniers en Torpedisten (VOPET) op de algemene begraafplaats Essenhof.
  • 13 mei: de herdenking van de Stichting Bombardement Moerdijkbrug bij het monument aan de Rijksstraatweg.

Vlagprotocol op 4 en 5 mei

In tegenstelling tot het normale vlagprotocol is het dit jaar toegestaan om op 4 mei de Nederlandse vlag thuis de hele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, halfstok te hangen. Bevrijdingsdag op dinsdag 5 mei zijn alle festiviteiten in Dordrecht geannuleerd. Wel wordt iedereen opgeroepen om thuis de Nederlandse vlag op te hangen.