Burgemeester Wouter Kolff: zoek niet de drukte op en draai je om als het te druk wordt!

'Op een mooie Pinksterdag. Als het even kon. Liep ik met mijn dochter aan het handje in het parrekie te kuieren in de zon'

Beste Dordtenaren,

Misschien kent niet iedereen dit liedje uit 1965 maar deze paar regels zijn nu wel zo toepasselijk. Het wordt een mooi Pinsterweekend. De zon zal schijnen en veel Dordtenaren trekken er op uit. Misschien wel lekker om even te kuieren in het parrekie in zon? ;-)

Ik gun het iedereen van harte. Maar jullie weten het. Zoek niet de drukte op en draai je om als het te druk wordt. Gebruik - om drukte te vermijden - ook Google Maps Voordat je er op uit gaat. Daar kun je live zien hoe druk het ergens is. En hou ook de social media kanalen van de gemeente in de gaten via #drukindordrecht.

We gaan niet vooraf gebieden afsluiten. Maar we houden het goed in de gaten. Er moet ruimte zijn om te genieten maar als het te druk wordt, moeten we zeggen: ‘Tot hier en niet verder.’ En jullie weten dat we dat niet doen om jullie te pesten.

Ik wil nu ook graag nog even stilstaan bij al die activiteiten en evenementen die de afgelopen maanden zijn afgelast. Want we hebben al veel moois moeten missen en we gaan de komende periode nog veel missen. Wie had zich niet verheugd op Koningsdag, Dordt in Stoom, Big Rivers en Wantijpop?

Dordrecht is niet voor niets Evenementenstad van het jaar geworden. Zeker in het jaar dat we 800 jaar stadsrechten wilden vieren, is het voor veel mensen erg zuur dat dit nu niet doorgaat. Ik wil nogmaals iedereen danken die zich de afgelopen tijd heeft ingezet voor activiteiten of evenementen, van groot tot klein. Nu kan het even niet doorgaan maar ik verheug mij nu al op al het moois dat ons staat te wachten.

Onze premier Rutte liet eerder deze week weten dat sportscholen, sportkantines, sauna’s en casino’s mogelijk op 1 juli open gaan. Maar wel alleen als het echt kan. De verspreiding van het coronavirus mag dan niet te veel zijn toegenomen. Of het kan, hangt af van hoe we ons blijven houden aan de gedragsregels.

Maandag gaat in ieder geval de horeca weer open. Ik ben blij voor alle ondernemers, werknemers en gasten. Wat heerlijk is het om weer ter plekke te kunnen genieten van het lekkere eten of een drankje. Het is natuurlijk nog niet zoals het was. Ben je met twee personen dan mag je aan een tafeltje zitten. Een huishouden mag met meerdere personen aan een tafel maar een vriendenclub bijvoorbeeld moet vanaf 2 personen 1,5 meter afstand houden. Leuk is anders maar het is een begin. Vergeet niet te reserveren als je binnen zit! Buiten op het terras hoeft dat niet.

Ik merk aan mijzelf dat het lastig is te genieten van ons mooie Dordrecht en alle leuke activiteiten waar we elkaar straks weer tegenkomen. Natuurlijk moet je genieten als het kan maar mijn gedachten gaan vooral naar al die mensen die zich nu eenzaam voelen, ouderen die geen of minder bezoek krijgen, mensen in verzorgings- of verpleeghuizen en mensen die hun naasten zijn verloren. Mijn gedachten gaan ook nu weer naar bewoners en medewerkers van Het parkhuis. Zij zijn erg hard getroffen door het virus.
Dat is mijn drijfveer om alles op alles te zetten om te voorkomen dat dit virus zich blijft verspreiden.

Natuurlijk wil ik dat iedereen kan genieten maar blijf alsjeblieft je gezond verstand gebruiken. Ik weet het, het is erg dat we onze oudere familieleden niet of nauwelijks mogen bezoeken. Het is spijtig dat we ze nu geen knuffel kunnen geven. Juist in een periode waarin het zo nodig is. Dat is verschrikkelijk. Maar het is helaas wel de realiteit en dan kies ik er voor om mij daar nu aan te houden om veel leed later te voorkomen.

Dordtenaren, houd vol en let een beetje op elkaar!

Wouter Kolff
Burgemeester