Burgemeester Kolff: ik weet zeker dat juist Dordtenaren dit met elkaar kunnen

Beste Dordtenaren,

Missen jullie het ook zo om even te genieten op een terrasje? Op de sportclub je favoriete team aanmoedigen? Gewoon even naar de kapper? Of op bezoek bij je ouders of bij opa of oma in het verpleeghuis?

Ik wel. En samen met veel van jullie en anderen doe ik er iedere dag alles aan om te zorgen dat we het coronavirus in een hoekje drijven om het vervolgens beheersbaar te kunnen houden.

Maar daar hebben we iedereen voor nodig. Slechts enkele personen hebben een paar maanden geleden onbewust het virus ons land binnengebracht. Het virus verspreidt zich enorm snel. Daar zijn niet veel besmette mensen voor nodig. En als je bedenkt dat er nog steeds honderden mensen op de intensive cares liggen met een virus zonder medicijn of vaccin, dan zijn we er dus nog niet. Er is maar één besmet persoon nodig om het virus uiteindelijk aan bewoners van een straat, een wijk of een groot deel van de stad te kunnen overdragen.

Het gaat gelukkig beter. Minder mensen zijn besmet en minder mensen dan vorige maand liggen voor hun leven te vechten op de IC’s. Het kabinet versoepelt heel voorzichtig de maatregelen en ook in onze regio is besloten dat de markten weer aangepast open mogen. Maar wel onder strikte voorwaarden. En als die voorwaarden niet worden nageleefd of onvoldoende blijken, moeten we de teugels toch weer aantrekken. Zoals we nu van plan zijn bij sommige supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en overdekte winkelcentra. We willen meer vrijheden maar die vrijheden moeten geen levens gaan kosten. Dat is het simpelweg niet waard.

Koningsdag verliep rustig maar we zien de laatste tijd toch meer mensen op straat. Vooral in de binnenstad. Natuurlijk moeten we soms de deur uit, maar neem je verantwoordelijkheid en draai om als het te druk is. We kunnen het ons echt nog niet veroorloven om te doen alsof alles weer normaal is. ‘Het zal wel loslopen‘ gaat echt niet op.

Maandag is het 4 mei. Die dag staat in het teken van herdenken. RTV Dordrecht zendt de herdenking in onze stad live uit omdat dit keer helaas geen publiek bij de dodenherdenking aanwezig kan zijn. Ik hoop dat u allen kijkt naar deze herdenking. We schakelen ook live door naar de toespraak van de Koning op de Dam waar ook geen publiek aanwezig is.

We herdenken en vieren onze vrijheid al 75 jaar. En we doen dat nu anders dan we gewend zijn. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met de oorlog, maar ook nu strijden we voor onze vrijheid. Het virus is een soort van ontastbare vijand maar wel een vijand die we uiteindelijk kunnen bestrijden. En dat kunnen we alleen met elkaar doen.

Alleen dan krijgen we onze vrijheid terug. Kunnen we gezellig op een terrasje zitten, naar de sportclub, kapper of naar het verpleeghuis.

Beste Dordtenaren, let een beetje op jezelf en op elkaar. We klaren deze klus niet alleen voor onszelf. We doen dit voor iedereen die besmet is, iedereen die erg ziek wordt of potentieel zelfs overlijdt indien besmet met het virus. Maar we doen dit ook voor alle mensen in de zorg die zo onder druk staan, voor iedereen die nu inkomen moet missen. Iedereen die geen bezoek mag ontvangen en ga zo maar door. Eigenlijk doen we dit voor iedereen.

Ik weet zeker dat juist Dordtenaren dit met elkaar kunnen.

Wouter Kolff
Burgemeester Dordrecht