Burgemeester Kolff: 'ik ben trots op jullie!'

Beste Dordtenaren,

Had ik al gezegd dat ik trots op jullie ben?

Ik denk het wel, maar voor die Dordtenaren die het nog niet weten, zeg ik het graag nog een keer: Ik ben trots op jullie! En niet omdat jullie er zo goed uitzien na een bezoek aan de kapper, manicure of pedicure (waar ik met mijn schoenmaat vast het dubbele tarief voor moet betalen), maar ik ben trots op jullie omdat jullie volhouders zijn. Dankzij jullie kunnen we weer meer balans vinden tussen het terugdringen van het coronavirus en ruimte voor het sociale leven en de economie.

Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat we met elkaar kunnen vertrouwen op onze eigen verantwoordelijkheid en gezond verstand. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn er altijd mensen die alleen aan zichzelf denken, maar op het allergrootste deel van de Dordtenaren kunnen we bouwen. En dat is fijn!

Zo langzamerhand leren we beter om te gaan met de nieuwe werkelijkheid om veilig en verantwoord stappen te maken en de maatschappij weer verder open te stellen. Maar ook ik vind het spannend en heb soms moeite om de knop om te draaien.

Gisteren was het zomers weer. Ik snap dat je naar buiten wilt, even genieten van al het moois op ons eiland. Maar ik ga er van uit dat mensen dan wel begrip tonen als we gebieden afsluiten als het te druk wordt. Ik vind het trouwens echt ontoelaatbaar dat handhavers worden uitgescholden als ze een gebied afsluiten. Dat kan echt niet!

Nu beetje bij beetje weer wordt opgestart, blijft het spannend. De vrijheden die we nu terugkrijgen, kunnen zomaar weer verdwijnen als het virus weer opkomt. Dat doen we niet om te pesten maar om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. Beter stapjes terug om vervolgens weer vooruit te kunnen kijken dan hele grote stappen terug met alle gevolgen van dien.

Deze zogenaamde golfbeweging waarin het virus weer meer toeslaat, gaan we de komende tijd met elkaar meemaken. Is het niet nu, dan wel over een paar weken of maanden. Maar we kunnen de kans dat kleine golfbewegingen escaleren zo klein mogelijk houden door met elkaar verstandig om te gaan met de ruimte die ontstaat. We moeten niet te gretig worden en doen alsof er niets aan de hand is, want er is zeker wel iets aan de hand.

Verdwijnen zal het virus voorlopig nog niet, maar samen kunnen we het onder controle houden.

Mijn gedachten blijven bij iedereen die op wat voor manier dan ook geraakt is door dit virus. Ook bij die mensen die nu financieel in onzekere tijden verkeren door de coronacrisis.

Dordtenaren, houd elkaar een beetje in de gaten. We hebben elkaar hard nodig!

Wouter Kolff

Burgemeester Dordrecht