Update van de burgemeester over maatregelen corona

Beste Dordtenaren,

De minister-president gaf in zijn TV-toespraak een duidelijke stand van zaken rond het coronavirus. Het virus is in Nederland en blijft dat voorlopig ook. Dat is geen leuke boodschap, maar wel een realistische.

Ook in Dordrecht zijn de economische en maatschappelijke gevolgen van het virus voor iedereen voelbaar en staan gewone banen op de tocht. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten tot uitstel van betaling voor de gemeentebelastingen voor ondernemers en komt het kabinet met een stevig noodpakket voor kleine en grote ondernemers om vooral ook de werkgelegenheid te behouden. Goed nieuws, ook voor zzp’ers. 

Ik zie in onze stad heel veel Dordtenaren die zich houden aan de genomen maatregelen, hoe lastig dit soms ook is. Ik zie hoe scholen (en kinderopvang) zich enorm inzetten om de leerlingen waarvoor het nodig is op te vangen of te onderwijzen op afstand. Ik zie ouders die proberen de balans te vinden tussen thuiswerken en thuisonderwijs. Met elkaar zetten we de schouders eronder om in deze uitzonderlijke situatie het beste te doen.

Ik herhaal nogmaals mijn enorme waardering voor alle medewerkers in de zorg, in de breedste zin van het woord. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Mooi ook dat kleine en grote Dordtenaren deze waardering ook overbrengen aan medewerkers in de zorg en bij hulpdiensten.

Enorme waardering heb ik ook voor ondernemers die in moeilijke omstandigheden zoeken naar mogelijkheden om hun onderneming draaiende te houden. Ik steek hierbij ook graag de winkeliers en hun medewerkers die voor ons allemaal klaar staan een hart onder de riem. Zij blijven ons voorzien van onze dagelijkse producten. Super dat jullie dat doen, in deze onzekere tijden. Ik weet dat dit niet makkelijk is, maar jullie helpen de samenleving enorm. Ik heb overigens ook begrip voor die ondernemers die zich genoodzaakt voelen de winkeldeuren tijdelijk te sluiten.

Afgelopen maandag heb ik samen met een aantal collega-burgemeesters gesproken met een aantal ministers. De tijdelijke regels voor horecagelegenheden worden iets versoepeld. Bij horecagelegenheden en coffeeshops kan wel weer afgehaald worden. Maar het is van uiterst belang dat wij ons ook hierbij strikt aan de voorschriften blijven houden. Dus houd genoeg afstand van elkaar en ga niet op pad als je verkoudheids- of griepverschijnselen hebt! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Er ontstaan mooie initiatieven in onze stad. Mensen bieden hun hulp aan of zorgen voor hun buren. We zeggen steeds vaker: “Wij maken Dordt”. Waarbij “wij” staat voor alle Dordtenaren. Met elkaar maken we deze mooie stad. En dat doen we ook in moeilijke tijden, met elkaar en met zijn allen. Ik ben daar als burgemeester heel trots op. Bedankt voor jouw bijdrage!

De enige manier waarop we de verspreiding van het virus kunnen beperken, is door ons te houden aan de maatregelen die zijn genomen. Hoe lang deze maatregelen nodig zijn en of er meer nodig is, hangt af van de manier hoe het virus zich ontwikkelt. Daarin is ons eigen gedrag bepalend.

Dordtenaren, let op elkaar en vooral op die mensen die het extra nodig hebben. 

Dit is het moment om voor langere tijd het beste in onszelf naar boven te halen.

 

Wouter Kolff

Burgemeester Dordrecht