Maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken - update 20 maart

In ieder geval tot en met 6 april gelden maatregelen die veel impact hebben op het leven in Nederland. Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Horeca en sportverenigingen zijn gesloten. Iedereen houdt 1,5 meter afstand van elkaar.

Het coronavirus verspreidt zich door Nederland, en heeft flinke impact op het openbare leven. In dit artikel leest u wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Heeft u vragen? Bel met het landelijke informatienummer 0800 – 1351.

Verpleeghuizen

Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.

Overige maatregelen

Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten. Bezorgen en afhalen van maaltijden blijft mogelijk, maar vermijd drukte. Zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Nog steeds geldt: 

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
 • Werk zo veel als mogelijk thuis of spreid werktijden, als dit niet mogelijk is.
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als u verkouden bent.
 • Advies aan 70-plussers en mensen met een verminderde weerstand is om deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Daarnaast:

 • Was uw handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen.
 • Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Zorgpersoneel en personeel dat werkt aan vitale processen

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.

Personeel in kinderopvang en onderwijs

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Niet hamsteren

Het is begrijpelijk dat mensen het zekere voor het onzekere nemen. Maar extra voedsel kopen is niet nodig. Er is meer dan voldoende voedsel. Supermarkten en leveranciers doen er alles aan om het voedsel in de winkels te krijgen. Als een schap leeg is, is de voorraad alweer onderweg. Je kunt zelf helpen om het hamsteren tegen te gaan. Koop alleen de boodschappen die je normaal gesproken ook doet. Winkeliers mogen ook limieten stellen aan het aantal stuks van een product dat per persoon wordt verkocht.

Kijk uit voor mensen die kwaad willen

We zien gelukkig dat mensen omkijken naar elkaar en een helpende hand bieden. In alle gemeenten ontstaan mooie en liefdevolle initiatieven om elkaar ondersteuning te bieden in deze moeilijke tijd. Er zijn echter ook mensen die misbruik maken van de situatie. Door via een babbeltruc geld proberen te stelen. Het is belangrijk dat u goed oplet. Als u het niet vertrouwt, laat mensen niet binnen.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Situatie in Zuid-Holland Zuid

Het aantal mensen dat besmet in in Zuid-Holland Zuid wisselt van dag tot dag. Kijk voor de stand van zaken op de website van de GGD Zuid-Holland Zuid. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

Oproep begrip en naleven maatregelen

We willen iedereen in onze regio oproepen de maatregelen na te leven. Voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ, Wouter Kolff: "Om het coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren."

Nieuwe noodverordening voor heel Nederland

Sinds 15 maart geldt in de regio Zuid-Holland een noodverordening. Deze verordening is er om te zorgen dat we de maatregelen om het coronavirus te beperken kunnen handhaven. Het gaat dan om de sluiting van scholen, cafés, restaurants, sportclubs, coffeeshops e.d..
In alle 25 Veiligheidsregio's geldt nu deze nieuwe verordening. Dat is maandag besloten tijdens het Veiligheidsberaad, het overleg van alle voorzitters van alle veiligheidsregio’s. Zo gelden er overal in Nederland dezelfde regels.  
Politie en gemeente werken samen bij het handhaven van de verordening. Zij kunnen aan organisatoren en ondernemers die de regels overtreden een zogeheten 'last onder dwangsom' opleggen.

Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM en de website van de Rijksoverheid. Of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Ook de GGD Zuid-Holland Zuid heeft een callcenter beschikbaar. Dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer (078) 770 8580.

More information

For more information about the coronavirus, frequently asked questions and current information, please visit the RIVM website and of the national government. You can also call:

 • the national public information number: 0800 - 1351 (available daily between 08:00 and 20:00);
 • national public information from abroad: +31 (0) 20 205 1351;
 • the call center of GGD Zuid-Holland Zuid: (078) 770 8580 (available from Monday to Friday).