Eerste patiënt coronavirus in Dordrecht

Burgemeester Wouter Kolff bevestigt dat de eerste patiënt in Dordrecht positief is getest op het coronavirus. Het gaat om een 74-jarige vrouw uit Dordrecht. Ze ligt in isolatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis om verdere verspreiding te voorkomen. De burgemeester leeft zeer mee met deze patiënt en haar directe familie en hoopt op spoedig herstel.

De burgemeester zegt hierover:

"Als burgemeester van Dordrecht en als voorzitter van onze Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid houd ik me met vele mensen dagelijks bezig met het voorkomen van verspreiding en de bestrijding van het coronavirus in Dordrecht en onze regio. Er heerst nog veel onzekerheid over het virus en de eventuele verdere verspreiding maar ik wil graag meegeven dat we de actualiteit nauwlettend in de gaten houden en indien noodzakelijk passende maatregelen treffen.

Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant sinds vorige week vrijdag bij verkoudheid, hoesten of koorts de sociale contacten te beperken. Ook onze gemeentelijke organisatie heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Onze medewerkers die in Noord-Brabant wonen hebben we daarom gevraagd – indien mogelijk – thuis te werken. En hoe graag we elkaar ook de handen schudden, is dat ook even verleden tijd. Er zijn veel andere manieren om elkaar te begroeten.

Mijn advies is, volg de adviezen het RIVM.

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het RIVM heeft vandaag nog bevestigd dat de maatregelen die genomen zijn voor Noord-Brabant niet nodig zijn voor de rest van het land. Corona patiënten in andere provincies zijn vaak in het buitenland besmet geraakt en infecteren vervolgens vooral gezinsleden. 
 
Ik begrijp dat er onzekerheid is. Maar weet dat we die maatregelen treffen die nodig en passend zijn bij de actualiteit, zonder de samenleving onnodig te ontwrichten. We bereiden ons met veel professionals zo goed mogelijk voor op mogelijke scenario’s, maar doen vooral een beroep op het gezond verstand van onze inwoners. Ik hoop dat iedereen zich houdt aan de richtlijnen die vanuit de overheden worden gecommuniceerd. Denk aan de hygiëne van uzelf en uw omgeving."