Burgemeester Wouter Kolff: Ik hoop dat iedereen wat ontspanning en rust kan vinden

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het met jullie? Met mij prima hoor. Heb deze week wel flink geworsteld met een aantal zaken en een aantal lastige besluiten moeten nemen, maar laat ik met iets positiefs beginnen.

Ik ga zo meteen in Schouwburg Kunstmin een aantal bijzondere Dordtenaren toespreken tijdens de lintjesregen. Normaal gesproken doen we dat in april maar door het coronavirus kon dat toen niet. Nu kan het gelukkig, met de nodige maatregelen, wel.

Ik mag de lintjes niet zelf opspelden, dus eigenlijk is er meer sprake van lintjesmotregen. Maar ik ben al enorm blij dat we vandaag een aantal fantastische mensen die veel voor Dordrecht betekenen, in het zonnetje kunnen zetten.

Jullie kunnen overigens nog mensen aanmelden voor de lintjesregen van volgend jaar.

En nu hoor ik jullie denken: 'Alle mensen in de zorg en andere vitale beroepen verdienen een lintje!'. Natuurlijk verdienen zij de erkenning voor hun enorme inzet. Maar weet dat er een speciaal landelijk moment wordt georganiseerd waar zeker ook de erkenning zal zijn voor al die mensen.

We hebben het coronavirus met zijn allen goed in een hoekje kunnen drukken. Er is sinds woensdag nog meer mogelijk. Dat is fijn! Niet alleen fijn voor mensen die meer vrijheid ervaren maar ook fijn voor ondernemers die weer wat adem kunnen halen omdat er meer geld verdiend kan worden. Natuurlijk zijn we nog niet waar we moeten zijn maar we zijn nu een goed eind op weg.

Ik gaf al aan dat ik worstelde met een aantal zaken deze week. Ik ben een enorm voorstander van vrijheid en gelijkheid en van de rechten die daar bij horen. Zo is het een belangrijk recht om je stem te laten horen en te kunnen demonstreren.

Zeker in deze tijd staan mensen soms onder hoogspanning en de samenleving heeft ook uitlaatkleppen nodig. Bij veel onderwerpen zijn we slechts voor of tegen in plaats van dat we met elkaar in gesprek gaan, de nuance opzoeken en elkaar een beetje heelhouden. Zoals we eigenlijk van elkaar mogen verwachten.

Jullie hebben vast ergens gelezen dat ik een aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen heb moeten verbieden. Ik wil graag kwijt dat dit echt een uiterste middel is. Ook ik ben voorstander van een van de belangrijkste grondrechten die ons land kent. Het recht om te demonstreren. Je stem te laten horen. Zeker in deze tijd!

Maar soms komt bij een demonstratie onze veiligheid en gezondheid in het geding. Als de kans groot is dat de veiligheid en gezondheid in het gedrang komt, dan moet ik toch echt kiezen voor die veiligheid en gezondheid. Dat staat los van de inhoud van de demonstratie en gaat boven alles.

Beste Dordtenaren,

Tot slot wens ik jullie allemaal een goede zomer toe. Ik hoop dat iedereen toch op een of andere manier wat ontspanning en rust kan vinden. Blijven jullie daarbij nog een beetje op elkaar letten?

Fijn weekend alvast!

Wouter Kolff