Vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw 2020-2021

Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt ook ieder jaar voor extra druk op de zorg. Zoals bij de spoedeisende hulp en de huisartsenposten. Daarnaast is het ieder jaar ook druk voor handhaving.

Het kabinet heeft daarom besloten een vuurwerkverbod in te stellen voor de jaarwisseling van 2020-2021. Winkeliers mogen deze jaarwisseling geen vuurwerk verkopen en mensen mogen geen vuurwerk bij zich dragen of afsteken dit jaar.

Verbod op vuurwerk

Het verbod op het verkopen, het opzak hebben en afsteken van vuurwerk geldt voor al het 'oudejaarsvuurwerk'. Dit wordt ook wel de F2 categorie genoemd. Het fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) is wel toegestaan. Voorbeelden daarvan zijn sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag door kinderen vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Op de website www.rijksoverheid.nl kunt u meer informatie vinden over het vuurwerkverbod voor de jaarwisseling van 2020-2021.

Overlast of tips

De Politie en Handhaving ontvangen nu al meldingen van overlast. Om iets te kunnen doen aan overlast kunnen wij uw hulp gebruiken. Ook voor het tegengaan van illegale handel en opslag van vuurwerk is uw hulp belangrijk.

Ziet u partijen standaard vuurwerk of illegaal vuurwerk? Maak er dan een melding van via:

• de politie via 0900 88 44
  • de gemeente via 14 078
  • de Fixi App, te downloaden via Google Play Store of de Apple App Store

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Heeft u het vermoeden dat iemand illegaal vuurwerk opslaat of verhandelt? Maak hier dan een melding van. U kunt ook anoniem een melding maken van illegaal vuurwerk. Een melding maken kan via het telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl

Verbod op carbid schieten

Ook geldt er voor dit jaar een carbid schiet verbod. Carbid schieten wordt gezien als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Carbid schieten kan naast dat het gevaarlijk is, ook veel geluidsoverlast veroorzaken. Het college van burgemeester en wethouders heeft carbid schieten verboden.