Dordtenaren kunnen illegaal vuurwerk inleveren zonder straf

Op maandag 28 december van 9.00 tot 16.00 uur kunnen inwoners illegaal vuurwerk inleveren op de grote parkeerplaats van FC Dordrecht. Dit is aan te rijden vanaf de Provincialeweg/Reeweg Oost.

Een speciaal bedrijf neemt het vuurwerk in, zodat het veilig wordt opgeslagen. Mensen die dit vuurwerk komen inleveren worden niet gestraft of aangesproken. Per persoon kun je maximaal 25 kilogram inleveren.

Illegaal vuurwerk in bezit hebben of afsteken is verboden. Zoals elk jaar. Mensen die zich niet aan deze regel houden, krijgen eerst een waarschuwing. Het kan zijn dat handhavers daarna toch nog illegaal vuurwerk vinden. Dan kan de burgemeester de woning van de bezitter van illegaal vuurwerk laten afsluiten en een boete van maximaal 21.750 euro opleggen. Als de openbare orde in gevaar komt, kan de burgemeester de woning direct laten afsluiten, zonder waarschuwing.

Pardonregeling

De gemeente houdt maandaq 28 december opnieuw een dag waarop mensen hun partijen illegaal vuurwerk kunnen inleveren zonder dat daar een consequentie op volgt. Het is een preventieve maatregel naast de gebruikelijke handhaving en straffen.

Waarom?

Door het corona-virus is de druk op de ziekenhuizen groot. Het afsteken van vuurwerk zorgt elk jaar voor extra slachtoffers. Vuurwerk zorgt ook voor extra druk voor handhavers zoals de politie. Vuurwerk afsteken is dit jaar daarom verboden. De veiligheidspartners; de politie, het Openbaar Ministerie en het college van burgemeester en wethouders vinden dit niet genoeg en willen met de pardonregeling het bezit van illegaal vuurwerk extra aangepakken.

Het normale vuurwerk mag u ook inleveren als u zich er zorgen over maakt. Het in huis hebben van normaal vuurwerk is overigens niet verboden.