Burgemeester Wouter Kolff: 'Vol verwachting klopt ons hart'

Beste Dordtenaren,

'Vol verwachting klopt ons hart.’

Het is al weer het tweede Sinterklaasfeest voor mijn dochter maar helaas nu wel anders dan vorig jaar. Maar ‘Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint’. Ook tijdens deze coronacrisis en we proberen er het beste van te maken. Ook al vieren we het in kleine kring.

Zo tegen het einde van het jaar maak ik plannen voor het komende jaar maar kijk ik zeker ook terug. Wat was het een bijzonder jaar! Een jaar dat we niet snel vergeten. We hebben moeten omgaan met beperkingen waar we nooit aan gedacht hadden. Velen zijn geraakt door deze gezondheidscrisis die ook economische gevolgen heeft. Dat is waar ik mij de afgelopen maanden samen met vele anderen voor heb ingezet. Geen maatregelen ingevoerd om te pesten, maar vaak om erger leed te voorkomen. Uiteraard hebben we daarbij steevast gepleit voor en gewerkt aan goede compensatie voor de getroffen ondernemers en sectoren.

Het jaar begon met nieuws dat zo af en toe naar buiten kwam over een virus ergens in China. In maart was het ook hier volop aanwezig en zag ook onze wereld er opeens anders uit. Minder vrijheden, thuiswerken, scholen dicht, horeca gesloten, geen sport. We moesten afstand houden van elkaar….iets wat lastig is; bijna onmenselijk.

Maar we hielden ons aan de maatregelen en tegen de zomer was er weer meer mogelijk. Helaas ging het dit najaar weer mis en moesten de maatregelen weer worden aangescherpt. Het aantal besmettingen schommelt op dit moment nog steeds. Er zit een daling in, maar er zijn ook uitschieters naar boven. In afwachting van een vaccin, valt of staat alles met ons gedrag.

Ik heb vorige week zaterdag helaas moeten besluiten de winkels in de binnenstad eerder te sluiten. Het werd er echt te druk zodat mensen geen afstand konden houden van elkaar. Dat besluit neem ik niet zomaar. Het is altijd een afweging van belangen. Ik wil de ondernemers steunen, maar aan de andere kant wil ik ook dat er zo weinig mogelijk besmettingen plaatsvinden. We willen de dalende lijn aanhouden zodat er straks weer meer mogelijk is. Met of zonder vaccin.

Daarom blijf ik er op hameren dat als het te druk wordt of is, je dan gewoon ergens anders naar toe moet gaan. Je kunt boodschappen doen, maar doe het dan op een rustig moment zodat we de bezoeken meer spreiden over de dag of week. Het is ook veel meer ontspannen om wat rustiger je boodschappen te doen;-)

Dordtenaren, ik hoop dat Sinterklaas niet stilletjes jullie huisje voorbij rijdt. Niet vergeten jullie schoen te zetten. Ik heb schoenmaat 48. Daar kan veel in, maar ik vraag niet veel. Mijn wens is dat we in 2021 grotendeels kunnen terugkeren naar normaal.

Nu maar hopen dat ik er goed opsta bij de Sint. Ik wens iedereen in elk geval een heerlijk avondje!

Wouter Kolff
Burgemeester