Nu verantwoordelijkheid nemen om 2e golf te voorkomen

“Het coronavirus is bezig aan een gevaarlijke opmars. We dreigen de winst te verspelen.” Met die woorden zette Premier Rutte de toon voor de persconferentie van 6 augustus.

Hij benadrukte hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te houden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Houd altijd afstand, was je handen stuk, werk zo veel mogelijk thuis en vermijd drukte. Rutte kondigde een aantal extra landelijke maatregelen aan die vanaf 10 augustus ingaan. De maatregelen gelden voor onderwijsinstellingen (introductie online), horeca (reserveren, gezondheidscheck, vaste zitplaats en verzoek om registratie), recreatieve instellingen (sluiting bij besmetting) en reizigers (teststraat op Schiphol).

Regionale en lokale maatregelen

Veiligheidsregio’s kunnen lokaal of regionaal de volgende maatregelen toepassen om plaatselijke uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan.

• Grootschalige samenkomsten verbieden.
  • Openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.
  • Eenrichtingsverkeer in winkelstraten.
  • Gedragsmaatregelen zoals een mondkapjesplicht in bepaalde gebieden.
  • Locaties of parkeergelegenheden afsluiten.

Oproep aan jongeren

De premier legde uit dat veel besmettingen in thuissituaties plaatsvinden. En dat een groot deel van de besmettingen nu onder jongeren plaatsvindt. Hij deed hierom een aantal specifieke oproepen:

• aan jongeren die zich in de afgelopen periode niet voldoende aan de maatregelen hebben gehouden: kom niet in de buurt van kwetsbaren en ouderen;
  • aan alle mensen: beperk het aantal mensen bij bezoek aan familie en vrienden en blijf ook thuis de maatregelen volgen.
  • aan toeristen en bezoekers van Amsterdam: vermijd drukke plekken.

Minister Hugo de Jonge lichtte toe dat er reden tot zorg is. "Laten we met elkaar een tweede golf voorkomen. We kunnen de zorg niet laten dweilen terwijl wij met z’n allen de kraan open laten staan.”

Meer over de maatregelen leest u op de website van de Rijksoverheid of op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.