Burgemeester Wouter Kolff: hebben jullie een fijne zomer?

Beste Dordtenaren,

Hebben jullie een fijne zomer? Wat was het de afgelopen week warm zeg. Ik hoop dat jullie een beetje verkoeling hebben kunnen vinden. Ik hoop ook dat jullie ondanks de coronacrisis toch ook wat tijd voor jullie zelf, gezin of omgeving hebben.

Het is anders dan andere jaren. Het virus heeft veel verpest en de gevolgen zijn groot. Heel veel mensen zijn ziek (geweest), mensen zijn komen te overlijden maar ook zakelijk gezien worden mensen hard getroffen. De economie krijgt ook harde klappen.

Het is daarom letterlijk van levensbelang dat we niet te maken krijgen met een nieuwe grote golf waarbij het virus weer zijn gang kan gaan en veel slachtoffers maakt.

In het voorjaar hebben we er met elkaar voor gezorgd dat het virus in een hoekje is gedreven. Nadat de maatregelen zijn versoepeld, mensen op vakantie zijn gegaan of vooral thuis van vakantie hebben genoten, zien we dat het virus die kans pakt om weer te groeien en schade aan te richten. We staan op een soort kantelpunt.

Het goede nieuws is dat we weten dat we het kunnen. Dat hebben we dit voorjaar met z’n allen voor elkaar gekregen. Het virus grijpt vooral om zich heen in de privésfeer. Dus tijdens een verjaardag of een bbq in de tuin. En waar het eerst de ouderen waren die het meest besmet zijn, zijn het nu mensen tussen de 20 en 40 jaar. De kans op mildere klachten is op deze leeftijd weliswaar groter maar zij kunnen langdurige lichamelijke (hart, longen, nieren etc) en psychische gevolgen hebben van het coronavirus.

De overheid heeft daarom het dwingend advies gegeven om het aantal bezoekers thuis te beperken tot 6 personen. En dan moet er natuurlijk ook 1,5 meter afstand gehouden worden.

Dat moet toch lukken? We hebben de afgelopen maanden gezien dat ondernemers er in zijn geslaagd de risico’s te beperken. Echt grote klasse! Het risico om bijvoorbeeld op een terrasje het virus op te lopen is vele malen kleiner dan in je eigen huis als je vrienden of familie uitnodigt voor een feestje.

En hoe graag we het ook willen, doe het nou gewoon even niet. Die nieuwe golf gaat nog meer slachtoffers maken en brengt de economie nog meer schade toe. Dus breng jezelf en een ander nou niet in gevaar.

Afstand nemen doen we niet van elkaar, maar doen we voor elkaar! Ik wil in ieder geval niet het risico lopen jou te besmetten. Ook ik wil net als jij van onze vrijheden blijven genieten. Ook al is het nu minder dan voorheen en minder dan over hopelijk een paar maanden.

Ik hou afstand als ik je tegen kom, vat het alsjeblieft niet persoonlijk op;-)

Fijne na-zomer nog!

Wouter Kolff