Juno Rissema nieuwe stadsdichter van Dordrecht

Juno Rissema mag zich twee jaar stadsdichter van Dordrecht noemen. Dit werd woensdag bekend tijdens een speciale uitzending van RTV Dordrecht. De jury heeft Juno gekozen uit 16 kandidaten. Hiervan gingen er drie door naar de laatste ronde. Het college van burgemeester en wethouders benoemt Juno Rissema officieel tot stadsdichter.

De jury prijst Juno Rissema om zijn vernieuwende aanpak, door de crossovers met beeldende kunst en muziek. ,,Die creatieve eenheid van vorm en inhoud verrijkt de mededeling die hij in zijn gedicht doet en wijst op een nieuwe ruimte waar poëzie in kan gedijen", aldus de jury.

Kandidaten

De andere twee dichters in de race voor de functie Stadsdichter waren: Kees Klok en Peter M. van der Linden. De jury voor de stadsdichter bestond uit:
•    voorzitter Ankie Kesseler (Directeur Bibliotheek Aanzet),
•    Sjoerd van Lee (Popcentrale),
•    en Anne Vegter (eerder Dichter des Vaderlands).
Zij hebben de drie inzendingen beoordeeld op kwaliteit van de gedichten, band met de stad, performance en eigenheid.

Vernieuwing

De jury heeft lang gesproken over de drie inzendingen. ,,Door de verschillend stijlen, gedichten en performances hebben ze het de jury zeker niet makkelijk gemaakt. De jury is zonder verschil van mening tot de keuze gekomen. De jury heeft ervoor gekozen om in te zetten op vernieuwing. Om zo de stad Dordrecht als het stadsdichterschap een nieuwe weg te laten inslaan. "

Prikkelen

,,Juno kiest voor een nieuwe vorm, waarin gedicht, vorm en performance een geheel vormen. Deze vorm levert bij de jury hoge verwachtingen op. Juno is niet alleen dichter, maar ook kunstenaar. Juno heeft bij deze opdracht '800 jaar Dordrecht' de beste performance laten zien. En zijn gedicht hiermee naar een hoger niveau getild. Juno weet de Dordtenaren te verrassen, te prikkelen en een jongere doelgroep te bereiken."

Nachtburgemeester

Juno Rissema (33) begon al op 12-jarige leeftijd met het schrijven gedichten en verhalen. Sinds 2013 is hij nachtburgemeester van Dordrecht. Zijn werk als barbier gaf hij pas op. Om hierdoor meer tijd te besteden aan zijn band Het Gezelschap. Het Gezelschap werd in 2019 op het Dordtse Popgala uitgeroepen tot beste nieuwkomer. In 2019 verscheen zijn dichtbundel ‘Het Zwarte Schaap’.

Felicitatie

Het was de bedoeling om de stadsdichter te kiezen op een bijeenkomst met publiek. De kandidaten zouden hun gedicht dan voordragen. Vanwege de Corona-crisis hebben we ervoor gekozen om dit met video te doen, in samenwerking met RTV Dordrecht. Wethouder Piet Sleeking heeft Juno Rissema gefeliciteerd. De stadsdichter moet minstens 8 producties in een jaar leveren. ,,Zeker in deze bijzondere tijd kan kunst ook een belangrijke rol spelen. Dichters kunnen mensen op een heel eigen manier bereiken."

Stadsdichter

In 2000 kreeg  Dordrecht voor het eerst een stadsdichter: Jan Eijkelboom. Na zijn overlijden in 2008 werd Marieke van Leeuwen stadsdichter voor een periode van vier jaar: 2010-2014. Na zes jaar heeft Dordrecht de functie van Stadsdichter nieuw leven ingeblazen. Dit is een wens van de gemeenteraad. Zij namen vorig jaar een motie van GroenLinks aan om weer een stadsdichter te benoemen