Burgemeester Kolff: een groot compliment aan iedereen

Beste Dordtenaren,

Denken jullie ook zo veel na over de toekomst?

Dat het voorlopig anders is dan voor de coronacrisis is wel duidelijk. Maar hoe het allemaal precies zal verlopen, dat weten we niet.

Zo langzaam aan worden de maatregelen heel voorzichtig versoepeld. En dat is een groot compliment aan iedereen die de afgelopen periode heeft geholpen het virus te remmen. Dus ook aan u en aan jou!

We moeten ons natuurlijk wel aan de maatregelen blijven houden in het belang van de gezondheid van iedereen en met name van de ouderen en kwetsbaren. Maar ook voor de mensen die keihard werken in de zorg.

Premier Rutte zei het al tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag: 'Beter voorzichtigheid nu dan spijt achteraf'. Als we nu de maatregelen te snel zouden versoepelen en het virus breekt (opnieuw) door, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Dus we hebben geduld nodig. En geloof me, ook ik vind dat lastig. Wat zou ik graag weer op een terrasje zitten of even mijn familieleden of goede vrienden omarmen. De gezondheid van ons allemaal laat het helaas nog niet toe.

Veel ondernemers en instellingen hebben het momenteel heel zwaar. De horecaondernemers staan, net als de kappers, schoonheidsspecialisten en andere mensen die contactberoepen uitoefenen, te popelen om weer aan de slag te gaan. Ook mijn haar groeit als kool en ook ik heb ontzettend veel zin om onze prachtige stad weer te zien bruisen en er samen met alle andere Dordtenaren weer van te genieten. Maar helaas. We moeten voorlopig volhouden om te voorkomen dat het virus weer oplaait.

Bewoners van verpleegtehuizen hadden gehoopt op iets meer mogelijkheden voor bezoekjes. Maar helaas: de verpleegtehuizen blijven gesloten voor bezoekers. Ik leef enorm mee met de bewoners en hun familie. Dit is voor hen erg moeilijk.

Maar er zijn ook lichtpuntjes.

Zelfstandige ouderen (vanaf 70 jaar) mogen weer regelmatig bezoek ontvangen van een of twee vaste mensen. En veel basisscholen denken nu na over hoe ze na de meivakantie de kinderen weer kunnen verwelkomen. Dat zal een heel gepuzzel zijn, want niet alle kinderen mogen tegelijk naar school. Maar als dit goed gaat, kunnen de scholen uiteindelijk, en hopelijk is dat over een paar weken, weer volledig open.

Vanaf 29 april mogen kinderen onder de 12 jaar weer samen sporten. En jongeren tussen de 12 en 18 jaar ook, maar dan wel met 1,5 meter afstand. Wat fijn! Maar ook dat is een gepuzzel. En een goeie schouderduw zit er dus voorlopig nog even niet in;-)

Maar het begin is er. Er zijn lichtpuntjes en we kunnen weer vooruit kijken. Vooruit kijken naar een toekomst waar ik, net als u, nog geen duidelijk beeld bij heb.

O ja, je zou het bijna vergeten maar onze Koning is maandag jarig. Normaal gesproken kleurt de hele stad oranje en is het overal gezellig. Het is nu anders. Wil je toch iets leuks doen? Kijk dan even ter inspiratie op de website www.koningsdagthuis.nl.

Dordtenaren, houd vol en blijf het beste uit jezelf en anderen naar boven halen. Dan komt het goed!

Wouter Kolff
Burgemeester