Burgemeester Kolff: let op elkaar en blijf het beste uit jezelf naar boven halen

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het met jullie?

Het is niet niks he?! Iedereen is de hele dag met de coronacrisis bezig. Is het niet vanwege het werk of thuis dan is het wel omdat het virus en de gevolgen daarvan het nieuws beheersen. En dat zal voorlopig nog wel het geval blijven.

Afgelopen woensdag tijdens de persconferentie onderstreepte premier Rutte nogmaals dat we vol moeten houden. De blik van de premier en van ons allemaal is voorlopig gericht op dinsdag 21 april. Dan maakt het kabinet bekend welke maatregelen na 28 april nodig zijn om dit vreselijke virus te beteugelen.

Maar tot die tijd moeten we ons in ieder geval houden aan de huidige en inmiddels bekende maatregelen. En dat doen we massaal. Gelukkig, op wat incidenten na, ook tijdens het afgelopen paasweekend.

Desondanks zijn en raken veel mensen besmet en zijn er ook in onze stad veel sterfgevallen te betreuren. Op het moment dat ik dit schrijf betreft dat 16 stadsgenoten. Ik heb veel contact met nabestaanden en leef zeer met ze mee. En ik wens alle zieken een spoedig herstel.

Wederom ook weer mijn enorme waardering voor al die mensen die anderen – belangeloos of beroepsmatig – helpen in deze nare periode. Van een kaartje van een kleinkind aan opa of oma, een helpende hand van de buurman tot de mensen in de zorg en de hulpdiensten. Zonder jullie zouden we er nu anders voorstaan. Dank!

We kunnen nu de touwtjes (nog) niet laten vieren, hoe graag we dit ook willen. Nog even volhouden mensen, het komt goed.

Als het bericht komt dat de maatregelen versoepeld worden, zal dit stapje voor stapje gebeuren. De luikjes zullen dan eerst op een kiertje open gaan, zodat we kunnen proeven aan de nieuwe werkelijkheid. Nieuwe werkelijkheid, want de oude is helaas voorlopig geschiedenis. We zullen ons moeten aanpassen aan deze werkelijkheid en dat gebeurt stap voor stap.

Dit vergt zeker niet alleen denkkracht en aanpassing van de (lokale) overheid maar van iedereen. Ik doe dan ook graag een beroep op iedereen om mee te denken en te doen. We moeten samen op zoek gaan naar het nieuwe ‘gewoon’. Daar hebben we iedereen bij nodig.

Ik denk in deze bizarre tijd aan iedereen die wordt geraakt door het coronavirus. Direct of indirect. Ik denk aan kinderen die zich thuis niet veilig voelen, ouderen en zieken zonder familiebezoek, en mensen die gewoon afhankelijk zijn van anderen

Veel mensen worden ook financieel geraakt. De overheid heeft inmiddels geld beschikbaar gesteld voor diverse sectoren maar we weten allemaal dat dit niet kan voorkomen dat sommige mensen hun bedrijf en/of baan kwijtraken. Dat zijn uiteraard persoonlijke drama’s.

Beste Dordtenaren,

Houd moed en houd vol. Let op elkaar en blijf het beste uit jezelf naar boven halen.

Wouter Kolff
Burgemeester