Dordrecht en Zwijndrecht starten met stevige aanpak van gezinnen met zeer grote problemen

De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht hebben vanaf september een sociaal pontonnier (Dordrecht) en een zorgmarinier (Zwijndrecht) in dienst. Deze speciale medewerkers hebben mandaat gekregen om samen met hulporganisaties tot oplossingen te komen en knopen door te hakken voor gezinnen met zeer grote problemen.

De betrokken gezinnen kampen met allerlei problemen zoals schulden, armoede, verslavingen, en emotionele en psychische zaken. Zij zijn vaak al jaren bekend bij de hulporganisaties, maar komen ondanks deze hulp niet verder. Door de vele verschillende problemen en de wetgeving in de zorg lopen de organisaties tegen grenzen aan. De twee nieuwe medewerkers gaan samen met hulporganisaties deze grenzen doorbreken.
In Dordrecht gaat het om 290 gezinnen met zeer grote problemen, in Zwijndrecht om 50 gezinnen.

Wethouder Zorg en Welzijn (Dordrecht) Peter Heijkoop: "Het lukt nog niet om deze gezinnen de hulp te bieden die zij nodig hebben. De kosten lopen enorm op, sommige gezinnen kosten de samenleving meer dan een ton per jaar. Toch zijn de resultaten onvoldoende. Dit willen we doorbreken. Daarom hebben wij de sociaal pontonnier mandaat gegeven om te doen wat nodig is om samen met de hulporganisaties deze gezinnen uit hun problemen te helpen."

Wethouder Jeugd (Dordrecht) Rik van der Linden: "We willen de problemen in deze gezinnen zo vroeg mogelijk aanpakken. Kinderen moeten prettig op kunnen groeien en bezig zijn met school, sport en vriendjes. De sociaal pontonnier gaat alles op alles zetten om samen met de hulporganisaties rust en stabiliteit in het gezin terug te laten keren."

Sociaal pontonnier en zorgmanier gaan van start in Dordrecht en Zwijndrecht