Stroomstoring treft parkeergarages en pollerbediening

Donderdag 17 oktober is rond 14.50 uur een grote stroomstoring ontstaan in de omgeving van de parkeergarage Veemarkt. Een hoogspanningsruimte is door werkzaamheden aan het oude UWV-gebouw volgelopen met water. Er ontstond een levensgevaarlijke situatie, waardoor Stedin de stroom direct heeft uigeschakeld. Die stroomstoring trof ook de gemeentelijke parkeergarages en de bediening van de pollers.

De parkeergarage Veemarkt en daarmee ook de gemeentelijke meldkamer, serverruimte voor de parkeersystemen, pollers en bijbehorende camerasystemen kwamen zonder stroom te zitten. De andere parkeergarages hadden wel stroom. Er was bij de meldkamer geen beeld meer. Ook de communicatie via de intercom en bediening op afstand was niet mogelijk. Bij parkeergarage Energiehuis trof de storing ook het pinnen, waardoor betalen lastig werd.

Collega's van parkeren zijn snel in actie gekomen en hebben direct mensen bij de parkeergarages neergezet. In garages Spuihaven en Energiehuis hadden parkeerders problemen met uitrijden. Rond 15.30 uur is een uitrij-slagboom opengezet. Rond 17:30 uur heeft Stedin een tijdelijke oplossing gemaakt door een aggregaat te plaatsen. Rond 18.15 uur waren alle systemen weer in werking.

Pollers naar beneden

De pollerbediening op afstand is kapot gegaan door de stroomuitval. Hierdoor staan nu alle pollers in de binnenstad tijdelijk naar beneden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer deze bediening weer functioneert.

Noodaggregaat

Met Stedin is contact over de stroomvoorziening. Het noodaggregaat blijft zeker drie weken in gebruik. Het probleem met pinnen in de parkeergarage Energiehuis wordt met de leverancier opgenomen, om toekomstige problemen te voorkomen.