Zonnepark Transberg met 22.000 panelen klaar

Het zonnepark op Transberg is klaar. TPSolar heeft 22.000 zonnepanelen neergelegd op de afgedekte, voormalige stortplaats op de Westelijke Dordtse Oever. Het zonnepark levert genoeg groene stroom voor 2.100 huishoudens in Dordrecht.

Ruim zes maanden na het plaatsen van het eerste paneel mocht wethouder Rik van der Linden met directeur van TP Solar, Erik Wieffer, de oplevering van het zonnepark vieren. Zij gooiden symbolisch het laatste afval weg en ruilden dat in voor een zonnepaneel. Rik van der Linden, wethouder duurzaamheid: "We juichen initiatieven vanuit de markt toe en maken daarvoor graag ruimte waar dat kan in onze stad. Dit zonnepark draagt weer bij aan een energieneutrale stad in 2050. Zo maken wij Dordt duurzamer."  

Stroom afnemen

De opgewekte stroom is genoeg voor 2.100 huishoudens en kan direct in Dordrecht worden gebruikt. Inwoners die de zonne-energie van zonnepark Transberg willen afnemen kunnen dat doen via het platform Powerpeers.

Duurzaam bedrijventerrein

Het zonnepark ligt op het nieuwe duurzame logistieke bedrijventerrein DistriPark Dordrecht. Rik van der Linden: "Op DistriPark Dordrecht gaan we een stap verder als het om duurzaamheid gaat. Het bedrijventerrein is aardgasvrij; de basisenergie-infrastructuur bestaat uit een elektriciteitsnet. Hiermee is 100% energieneutraal ondernemen haalbaar. Ook komt er een waterstof-facility point en er staan al vier windturbines die ook groene energie opwekken. En nu dus ook een volledig operationeel zonnepark." TPSolar ontwikkelt en realiseert grootschalige zonneparken in Nederland. Met het zonnepark heeft de voormalige afvalstort een tweede leven gekregen. De afvalstort is helemaal afgedekt, maar biedt daardoor weinig andere mogelijkheden omdat er niet geheid en gegraven kan worden. Met een zonneweide is de ruimte dus heel nuttig gebruikt. Dat is ook duurzaam.

Luchtfoto zonnepark Transberg