Verkiezing 23 mei 2019

Donderdag 23 mei gaan we in Europa naar de stembus. Dan is de verkiezing van het Europese Parlement. In Nederland kiezen we een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die meedoen aan de Europese verkiezing. Met uw stem beslist u mee over het besturen van Europa.

De stempas voor deze verkiezing heeft u al ontvangen. Met deze stempas stemt u in een stembureau naar keuze in onze gemeente. Denk erom dat u een geldig identiteitsbewijs meeneemt. Als u niet zelf gaat stemmen, kunt u iemand machtigen om namens u te stemmen. Bent u uw stempas kwijt? Kijk dan op www.dordrecht.nl/verkiezingen. Hier leest u alles over stemmen.

Stembureaus

U stemt op 23 mei in 1 van de 64 stembureaus in Dordrecht. Het stembureau in het centraal station is al vanaf 6.00 uur open. De andere stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Een overzicht van alle stembureaus heeft u thuis ontvangen, samen met uw stempas. U vindt het overzicht ook op www.dordrecht.nl/verkiezingen.

Europees Parlement

Het Europese Parlement stemt over wetsvoorstellen van de Europese Unie. Ook bepaalt het parlement hoeveel geld de EU mag uitgeven en waaraan. De EU heeft invloed op ons allemaal en is dichterbij dan u denkt.

Supermarkt

In de supermarkt bijvoorbeeld. Daar ziet u producten met een CE-logo. Dat logo betekent dat die producten zijn goedgekeurd door de EU. Ze voldoen aan strenge eisen voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Zo zijn er geen dierproeven gedaan om deze middelen te testen.

Vrij verkeer

Door de regels van de EU hebben we in Europa een interne markt met vrij verkeer. Dat betekent bijvoorbeeld dat we producten van andere landen binnen Europa vrij mogen importeren. Daardoor eet u fruit uit Spanje. En gaat u op vakantie naar een ander Europees land? Dan hoeft u uw paspoort niet te laten zien.

Afspraken

Binnen de EU zijn afspraken gemaakt over kosten en zorg voor het milieu. Zo zorgt Europa ervoor dat de prijs van een vliegticket niet te hoog is. En dat u op vakantie in Europa hetzelfde betaalt als thuis voor bellen en internet. Dankzij Europa geniet u van schoon drinkwater en een schone lucht. Want de Europese Unie zet zich voortdurend in voor een schoner klimaat.

Meer informatie

Op de website www.europese-verkiezingen.eu leest u meer over de verkiezingen. Voor meer informatie over stemmen in Dordrecht gaat u naar www.dordrecht.nl/verkiezingen.

Een stempotlood met allerlei kleuren