Burgemeester Kolff maakt kennis met partnerstad Varna

Burgemeester Wouter Kolff bezoekt van 22 tot en met 24 mei 2019 partnerstad Varna in Bulgarije. De burgemeester is voor het eerst in Varna en maakt kennis met Ivan Portnih, burgemeester van Varna. Burgemeester Kolff is onder ander aanwezig bij de naamgevingsceremonie van een baggerschip dat in Varna voor een Sliedrechtse onderneming is gebouwd.

Het bestuur en de coördinator van de stichting Stedenband Dordrecht-Varna vergezellen Kolff tijdens zijn reis. Ook de adoptiepartij VVD, vertegenwoordigd door Rolin den Heijer, is erbij. Het programma van de burgemeester en zijn delegatie bestaat onder andere uit bezoeken aan diverse projecten in het kader van de stedenband: een door de Nederlandse ambassade in Sofia georganiseerd innovatiecafé en de opening van IT-bedrijf Dmarcian dat een vestiging in Varna is gestart. Hoogtepunt van het bezoek is de naamgevingsceremonie van een baggerschip dat IHC in een scheepswerf in Varna heeft laten bouwen in opdracht van baggerbedrijf Dutch Dredging.

Stedenbandrelatie

De band met Varna is dit jaar achttien jaar oud. In die achttien jaar is de relatie verstevigd rond het onderwerp economie, vooral op maritiem gebied. In 2015 ging een handelsdelegatie uit de Drechtsteden naar Varna. Het jaar erop waren de Drechtsteden gastheer voor een economisch forum op maritiem gebied. Toen spraken 24 Bulgaarse en 35 Nederlandse maritieme bedrijven meer dan 200 keer met elkaar. Deze uitwisseling leverde onze maritieme bedrijven concrete handel en contracten op. Niet alleen op economisch gebied werken de steden samen. Ook op cultureel gebied vinden uitwisselingen plaats. In 2016 was in het Dordrechts Museum een tentoonstelling met het oudste bewerkte goud ter wereld, dat uit Varna komt.

Stedenbanden

Naast Varna heeft Dordrecht ook stedenbanden met Recklinghausen in Duitsland, Bamenda en Dordrecht in Afrika, Varna in Bulgarije en Hastings in Engeland. De stedenbanden zijn er vanuit de gedachte dat wij als stad niet alleen zijn op de wereld. Steden kunnen van elkaar leren, elkaar vooruit helpen en elkaar helpen in tijden van nood.

Burgemeester Kolff bezoekt de stedenbanden eens in de twee jaar. De banden bestaan niet alleen op bestuurlijk niveau. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat ook de Dordtse samenleving de stedenbanden steunt. Verschillende organisaties leggen zelf contacten met organisaties en ondernemers in de partnersteden en ondernemen samen concrete acties. Verschillende Dordtse politieke partijen adopteerden een stedenband. Voor iedere stedenband is er een stichting die activiteiten organiseert binnen de stedenband. De activiteiten vinden plaats op gebied van duurzaamheid, cultuur en economie.