Resultaten meldpunt agressieve honden

Sinds april 2019 hebben we in Dordrecht een meldpunt voor agressieve honden. Hier kunnen Dordtenaren signalen doorgeven van gevaarlijk of hinderlijk gedrag van honden. Handhaving onderzoekt de meldingen en neemt maatregelen als dat nodig is. Het doel is om gevaarlijke situaties en bijtincidenten te voorkomen.

Sinds de start van het meldpunt zijn er 17 meldingen van agressieve honden gedaan, verspreid over alle wijken. Het gaat vooral om agressieve honden die los lopen en niet of slecht naar hun baas luisteren. Ook is een aantal (bijna) bijtincidenten gemeld bij de politie. Handhaving volgt iedere melding op in goede samenwerking met de politie.

Maatregelen

Tot nu toe moet één hond preventief een muilkorf dragen. Deze hond is eigenlijk heel angstig waardoor hij weleens bijt. Een hond in de binnenstad moest na veel klachten verplicht een muilkorf dragen en kort aan de lijn worden gehouden. De eigenaar en de hond zijn verhuisd uit Dordrecht. Een andere hondeneigenaar volgt op advies van de gemeente een gedragstraining met de hond bij dierentehuis Louterbloemen.

Na een ernstig bijtincident heeft de politie één agressieve hond in beslag genomen. De hond keert binnenkort onder zeer strikte voorwaarden én met muilkorf terug naar de eigenaar. Handhaving controleert regelmatig alle opgelegde maatregelen voor de gemeente.

Melden

Soms zorgen honden voor overlast of voor een gevaarlijke situatie. Samen met inwoners wil de gemeente voorkomen dat honden mensen of andere dieren verwonden. Heeft u in uw buurt last van een agressieve hond? Meld dit dan op www.dordrecht.nl/agressievehonden. Daarmee kunt u helpen voorkomen dat er iets ernstigs gebeurt.

Agressieve hond