Dordrecht groeit naar 119.000 inwoners

De gemeente Dordrecht telt weer 119.00 inwoners. Dat aantal haalde de stad voor het laatst in 2005. Op 8 augustus schreven we mevrouw Tonny Rusman in als 119.000e Dordtenaar. Op 1 januari telde de stad nog 118.667 inwoners. De bevolkingsgroei past in de ambities van het gemeentebestuur.

Een bloemetje voor de 119.000e inwoner van DordrechtIn 2002 telde de stad nog 120.000 inwoners. Daarna begon een jarenlange daling, met soms een kleine opleving. Er kwamen minder nieuwe woningen bij. Onze gezinnen bestaan vaker uit minder personen. En vooral inwoners met hogere inkomens verhuisden uit de stad.

Versterken

Dordrecht wil groeien. In 2030 wil het gemeentebestuur 140.000 inwoners in de stad. Daarvoor moeten er in totaal 10.000 woningen bijkomen. Dordrecht doet dat niet zomaar. Die bevolkingsgroei is nodig om Dordrecht sociaaleconomisch sterker te maken. En om genoeg winkels en voorzieningen te houden voor gezondheid, cultuur en sport.

Resultaten

De eerste resultaten van die ambitie om te groeien zijn al zichtbaar. In nieuwbouwwijken als Wilgenwende en Stadswerven wordt volop gebouwd, en dat geldt ook voor oudere wijken als Krispijn. Ook op het Leerpark en Gezondheidspark zit er nu vaart in de bouw. In de binnenstad en negentiende eeuwse schil Bedrijfspanden en kantoren in de binnenstad en de negentiende eeuwse schil worden verbouwd tot woningen. De verwachting is dat Dordrecht in de loop van 2020 meer inwoners telt dan ooit tevoren.

Welkom

Tonny Rusman verhuisde met haar zoon van Heemskerk naar Dordrecht. "Ik had hier al veel contacten en ik voel me nu al thuis. Dordrecht is een fijne stad om te wonen." Wethouder Piet Sleeking overhandigde haar vrijdag een welkomstboeket namen de gemeente.