Delegatie van docenten partnerstad Varna Bulgarije op bezoek in Dordrecht

Deze week zijn dertien docenten uit partnerstad Varna (Bulgarije) te gast in onze stad. De docenten zijn in Nederland om diverse scholen in Dordrecht en Rotterdam te bezoeken. Zij doen dat om inspiratie op te doen voor hun eigen onderwijs en om ervaringen uit te wisselen.

Deze week zijn dertien docenten uit partnerstad Varna (Bulgarije) te gast in onze stad. Op 1 april 2019 ontving burgemeester Kolff de delegatie van leerkrachten in de Jachtzaal van het Stadhuis. De docenten zijn in Nederland om diverse scholen in Dordrecht en Rotterdam te bezoeken. Zij doen dat om inspiratie op te doen voor hun eigen onderwijs en om ervarlingen uit te wisselen. De leerkrachten uit Varna zijn tot en met 5 april 2019 op bezoek. Het bezoek wordt begeleid door de Stichting Stedenband Dordrecht Varna en Stichting Oost-Europa Projecten (STOEP).

Dordtse scholen

De leerkrachtendelegatie bezoekt in Dordrecht vijf basisscholen, drie middelbare scholen en de Duurzaamheidsfabriek. Daarnaast bezoeken ze ook nog vier scholen in Rotterdam. Maandag kreeg de delegatie een rondleiding door de binnenstad van Dordrecht en waren ze te gast bij het Stedelijk Dalton Lyceum en het Wellant College. Dinsdag 2 april bezoeken zij MKC Mozaïek, de Dordtse Vrije School, het Johan de Wit Gymnasium en de Duurzaamheidsfabriek. Woensdag gaan zij nog langs bij SBO De Toekomst en SO De Kiem. In Rotterdam bezoeken zij de Rudolf Steiner Basisschool, de Kleine Prins, de Wolfert tweetalige middelbare school en het Rudolf Steiner College.

Delegatie

De delegatie bestaat uit leerkrachten van één school die bestaat een basisschool en een middelbare school. De basisschool heet ‘Private Language School & Kindergarten The Little Prince’ (http://www.thelittleprinceschool.com) en de middelbare school heet St. Exupéry Gymnasium (https://www.facebook.com/iths.exupery). Dit is een private school die zich toespitst op onderwijs in het Duits en Engels en daarnaast op Techniek en ICT. De school is een prestigieuze school, waarvan de leerlingen uit de hoogste klassen ook projecten uitvoeren voor onder andere NASA en ZERN. De bezoekende docenten geven onder andere vakken als Duits, natuurkunde, wiskunde, Bulgaars, aardrijkskunde, Engels, scheikunde, biologie, kunst en cultuur, gymnastiek en Russisch. Er zijn ook twee basisschoolleerkrachten bij.

Specifieke doelen

De docenten willen graag verschillende soorten scholen in Nederland bezoeken; van kleuter tot en met voortgezet onderwijs, met een verschillende onderwijsideologie. En met specifieke doelen. Zo willen zij bijvoorbeeld weten welke innovatieve methoden onze scholen inzetten om de effectiviteit van de leeractiviteiten te vergroten. Ze willen weten hoe scholen hier creatieve activiteiten in het onderwijs verwerken, hoe wij actieve deelname van de leerlingen aan het leerproces bevorderen en hoe wij routine in het leerproces bevorderen. Zij verkennen ook of er een schoolpartnerschap/ uitwisseling mogelijk is met een Nederlandse middelbare school. Dit zou onder andere ook bestaan uit een fysiek bezoek van leerlingen en leerkrachten over en weer. Andersom leren onze Dordtse leraren weer van hun Bulgaarse collega's.

Meet & Greet

Dordtenaren die de delegatie graag zouden willen ontmoeten, hebben daartoe later vandaag de gelegenheid. Om 17:00 uur vindt er namelijk een ‘Meet & Greet’ met de delegatie plaats bij Grand Café Bellissimo op het Leerpark. Graag vooraf wel even aanmelden via info@dordrechtvarna.nl.

Stedenbandrelatie

De gemeente Dordrecht heeft naast de band met Varna ook stedenbanden met de steden Recklinghausen in Duitsland, Bamenda in Kameroen, Dordrecht in Zuid-Afrika en Hastings in Engeland. De stedenbanden zijn er vanuit de gedachte dat wij als stad niet alleen zijn op de wereld. Steden kunnen van elkaar leren, elkaar vooruit helpen en elkaar helpen in tijden van nood. De banden bestaan niet alleen op bestuurlijk niveau. Diverse scholen burgers en bedrijven en organisaties zijn betrokken bij de stedenbanden. De meeste Dordtse politieke partijen hebben een stedenband geadopteerd. Burgemeester Kolff bezoekt de stedenbanden eens in de twee jaar. De activiteiten vinden plaats op sociaal-maatschappelijk gebied, cultuur (inclusief sport) en economie, en bestaan zowel publieksactiviteiten in Dordrecht, ondersteuning van projecten en samenwerking en uitwisseling. Een van de laatste uitwisselingsactiviteiten met Varna vanuit de gemeente betrof een economisch forum op marinegebied. Deze uitwisseling leverde onze regio maritieme bedrijven handel en contracten op.