Volwassen in geldzaken

Vanaf het najaar 2018 krijgen jongeren in de gemeente Dordrecht die 18 worden een boekje van het Nibud in de brievenbus. Het boekje 'Voor boven de 18' genaamd, bevat tips en informatie over geld en financiën. Als jongeren 18 jaar worden verandert hun financiële situatie. De jongeren krijgen het boekje van de gemeente om ze voor te bereiden op de financiële uitdagingen die zij tegen gaan komen en om te voorkomen dat ze in financiële problemen raken.

Wethouder Peter Heijkoop deelde maandag 19 november 2018 enkele boekjes uit bij het jongerenwerk R-Newt. Hij sprak met een aantal jongeren die pas 18 jaar waren geworden. In het gesprek kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals bijbaantjes, studieschuld, toeslagen, of een eigen zorgverzekering. In het boekje staat niet alleen algemene informatie, maar ook lokale informatie. Bijvoorbeeld waar jongeren terecht kunnen in Dordrecht als ze er zelf niet uitkomen.

Geen boekje, wel 18?

Dordtse jongeren die nog 18 jaar moeten worden, krijgen het boekje automatisch thuisgestuurd. Jongeren die 18 jaar zijn geworden tussen januari en september 2018 kunnen via email een boekje aanvragen bij de gemeente Dordrecht.

Samen tegen armoede

In Dordrecht zijn veel mensen met een laag inkomen die net rond kunnen komen, die in financiële problemen dreigen te raken, of te maken hebben met schulden. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met maatschappelijke organisaties het programma 'Samen tegen Armoede' opgesteld. Het voorkomen van financiële problemen is een belangrijk onderwerp in dit programma.

Uitreiking boekje 'Voor boven de 18'