Nog eens 28.000 zonnepanelen voor 'Zon op bedrijfsdaken'

De Energie Coöperatie Dordrecht (ECD) vraagt voor nog eens 28.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken subsidie (SDE+) aan. De meeste zonnepanelen komen te liggen op daken verspreid over de stad. Vorig jaar is al voor 57.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken subsidie aangevraagd, waarvan 32.000 voor Dordtse bedrijfslocaties.

De gemeente Dordrecht wil in 2050 volledig energieneutraal zijn. Niet alleen de gemeente wil dit, ook de Dordtse ondernemers gaan voor duurzaamheid. Om duurzaamheid zo makkelijk mogelijk te maken, biedt de gemeente Dordrecht samen met Energie Coöperatie Dordrecht ondernemers en instellingen de mogelijkheid mee te doen in het duurzaam collectief 'Zon op bedrijfsdaken'.

Volledig uit handen

Omschakelen naar groene energie, opgewekt door zonnepanelen, kan een hele onderneming zijn voor bedrijven. Samen met de ECD neemt energieadviesbureau ECONNECTIC het aanvragen van de subsidie, de financiering en het installeren en beheren van de zonnepanelen volledig uit handen van de ondernemers met het project 'Zon op bedrijfsdaken'. Het enige dat bedrijven hoeven doen is hun dak voor 15 jaar beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Daarna zijn de panelen hun eigendom. De bedrijven profiteren direct van de duurzame en goedkope energie. En de ondernemers kunnen er voor kiezen om mee te investeren in het project tegen een aantrekkelijk rendement.

Kracht

Wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid): "Alle daken in Dordrecht, waaronder de bedrijfsdaken, bieden een enorme potentieel voor zonnepanelen. Het succes van Zon op Bedrijfsdaken onderstreept dat Dordtse ondernemers zich in willen zetten voor duurzaamheid. We merken dat de kracht van deze aanpak ligt in het ontzorgen van ondernemers; dat neemt een flinke drempel weg om echt werk te maken van zonnepanelen. Zo zetten we weer een flinke stap naar een energieneutraal Dordrecht in 2050."

Toekenning

Vorig jaar heeft een eerste subsidieronde plaats gevonden. Ruim 30 bedrijfslocaties binnen Dordrecht hebben meegedaan met die aanvraag. Gezamenlijk hebben zij voor 57.000 zonnepanelen subsidie gekregen. En nu is voor de tweede subsidieronde voor nog eens 28.000 zonnepanelen subsidie aangevraagd, goed voor 8,8 megawatt. De gemeente verwacht dat rond februari 2019 meer bekend wordt over de toekenning van de subsidie.

Zon op bedrijfsdaken