Nationaal Hitteplan actief in Nederland

Alle scholen in Nederland hebben inmiddels zomervakantie. En aan het warme weer lijkt maar geen einde te komen. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan. Het RIVM roept op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Op deze manier kunnen gezondheidsproblemen door het warme weer zoveel mogelijk worden beperkt. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Aanhoudende hitte

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt het niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging door te weinig drinken en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven.

Wat kunt u doen tegen de zon en de hitte?

• Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op;
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door op tijd de zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon door het smeren van zonnebrandcrème. Op de website van het RIVM kunt u zelf zien hoe hoog de zonkracht is en wat dit betekent.

Over het hitteplan

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan in werking wordt gesteld. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast spelen onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid een belangrijke rol in die beslissing. Meer informatie over het hitteplan staat op rivm.nl/hitte.

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de Dienst Gezondheid en Jeugd. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.