Kentekenparkeren en contactloos pinnen

Dordrecht verbetert het parkeergemak voor bezoekers die op straat hun auto parkeren. Bij de parkeerautomaat hoeft een parkeerder alleen het kenteken in te voeren en te betalen. Een parkeerticket op het dashboard is niet meer nodig.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, maakt de gemeente de parkeerautomaten geschikt voor kentekenparkeren. Dan voeren we ook de mogelijkheid in om contactloos te pinnen.

Parkeerautomaten

Invoeren van kentekenparkeren betekent dat minder parkeerautomaten nodig zijn. Parkeerders hoeven geen parkeerticket meer in de auto te leggen. De loopafstand voor parkeerders is zo een stuk minder. Daardoor kan de afstand tussen twee parkeerautomaten worden vergroot. Parkeren op straat kost door het invoeren van het kenteken iets meer tijd. Om rijen bij de automaat te voorkomen, komen op drukke plekken extra automaten. Daarnaast gaan 13 automaten in de stad naar een meer logische plek.

Privacy

Bij kentekenparkeren worden de kentekens versleuteld geregistreerd. De kentekens worden 90 dagen bewaard en worden alleen geraadpleegd om te controleren of parkeerbelasting is betaald of bij het afhandelen van eventuele bezwaarschriften.

Betere handhaving

Ongeveer 56% van de parkeerders parkeert nog met een parkeerticket. De handhavers moeten nog controleren of er een parkeerticket op het dashboard ligt. Na het invoeren van kentekenparkeren is dat niet meer nodig. Dan kan de controle ook met een scanvoertuig gebeuren. Dit bespaart kosten en verbetert de handhaving.

Planning

De verwachting is dat alle automaten dan half oktober/begin november 2018 zijn aangepast. Rond die tijd informeren we parkeerders over de verandering.