Historisch schip Veerdienst 3 blijft in Dordrecht

Stichting Veerdienst 3 onderhoudt, beheert en exploiteert al jarenlang het meer dan 100 jaar oude schip Veerdienst 3. Vereniging 'De Binnenvaart' heeft deze taken overgenomen. Hiermee blijft het schip in Dordrecht. Het schip krijgt een ligplaats in Leefwerf De Biesbosch naast het museumschip René Siegfried aan de Maasstraat.

De gemeente Dordrecht gaf in 1898 werf Van Gips opdracht om een veerschip te bouwen. De Veerdienst 3 was eerst een stoomschip en heeft van 1899 tot 1929 dienst gedaan als veerpont. Daarna ook als sleepboot, blusboot en ijsbreker. In 1938 is het schip omgezet van stoom naar diesel.

Varend erfgoed

Begin jaren tachtig was er veel achterstallig onderhoud. De gemeente besloot het schip te verkopen. Een aantal medewerkers van het toenmalige  veer- en reinigingsbedrijf wilde de Veerdienst 3 graag in de vaart houden en behouden voor Dordrecht. Vanaf dat moment zorgde de stichting Veerdienst 3 voor het schip.

Vereniging 'De Binnenvaart'

De bemanning van de Veerdienst 3 is inmiddels op leeftijd en gaf aan niet meer in staat te zijn om de Veerdienst 3 in de vaart te houden. Het college van burgemeester en wethouders wilde het schip niet verkopen aan de hoogste bieder. Het schip moest in Dordrecht blijven. Met Vereniging 'De Binnenvaart' is een goede partner gevonden. Het schip blijft in Dordrecht en te huur. Meer info op www.veerdienst3.nl.