Dordrecht werkt mee aan proef met bamboe verkeersborden

Bamboe: sterk, krasvast, een product dat niet scheurt of ombuigt. Deze snelgroeiende plantensoort lijkt een prima materiaal voor verkeersborden en is ook nog eens CO2 neutraal. Bordenleverancier HR groep heeft dat afgelopen jaren getest en ook binnen Dordrecht gaan we hier nu ervaring mee opdoen. Vrijdag 13 juli onthulden wethouders Rik van der Linden (Duurzaamheid) en Marco Stam (Ruimtelijke Kwaliteit) samen met de heer Heijmans van de HR Groep het eerste duurzame verkeersbord in Dordrecht langs de Krispijnseweg ter hoogte van Duurzaamheidscentrum Weizigt.

De komende tijd vervangt de gemeente in totaal twintig aluminium verkeersborden door milieuvriendelijke bamboe borden. Niet alleen ter hoogte van Duurzaamheidscentrum Weizigt, maar ook rond het Biesboschcentrum in de Merwelanden.

Duurzaam alternatief

De bamboe verkeersborden bestaan uit een aantal lagen bamboe die op elkaar zijn gelijmd met een milieuvriendelijke houtlijm. Een duurzaam alternatief voor de aluminium borden. Bamboe is een onuitputtelijke grondstof die tijdens de groei ook nog eens veel CO2 opneemt. Wethouder Marco Stam is enthousiast: "In de buitenruimte kijken we voortdurend of het nog duurzamer kan. Dat varieert van onkruidbestrijding tot de inkoop van materialen. Duurzaamheid beslaat in feite alle portefeuilles van ons werk. Deze borden zijn daar ook een mooi voorbeeld van."

Vervangen

Jaarlijks bekijken de leverancier en gemeente of de borden nog voldoen aan de normen die gesteld zijn voor verkeersborden. Als dat zo is, kunnen ze aluminium borden in de toekomst vervangen. Wethouder Rik van der Linden vindt dat een goede ontwikkeling. "Duurzaamheid lijkt soms in kleine stapjes te zitten. Ga eens na hoeveel verkeersborden er zijn in onze stad en heel het land. Als we die duurzamer kunnen produceren en hergebruiken dan levert dat bij elkaar een enorme bijdrage, " aldus Rik van der Linden.

Onthulling Bamboebord
(V.l.n.r): Wethouder Marco Stam, de heer Heijmans (HR Groep) en wethouder Rik van der Linden.