IJsvorming in tunnels: rijbanen afgezet

In diverse tunnels is ijsvorming ontstaan op het wegdek. Dit komt doordat voegen in het betonwerk lekken. De tunnels zitten onder het grondwaterpeil en door de voegen stroomt lekwater in de tunnel.

Dit is helaas niet te voorkomen. De voegen zijn namelijk niet helemaal waterdicht te maken. Normaal stroomt het water via de goot naar de pompinstallatie in de tunnel en wordt weggepompt. Bij matige tot strenge vorst bevriest het water al voordat het bij de pomp terechtkomt. Hierdoor ontstaat ijsvorming op het wegdek.

Rijbanen afgezet

We proberen dit waar mogelijk tegen te gaan, maar dat lukt niet overal. Zo moest in de tunnel op de Laan der Verenigde Naties een rijbaan worden afgezet. Dat is ook het geval in de tunnel Kilweg bij de Smitsweg. Deze laatste tunnel is gisteren geheel ijsvrij gemaakt. De afgelopen nacht is echter opnieuw ijsvorming opgetreden. We vragen weggebruikers hiermee rekening te houden.

De verwachting is dat de ijsvorming komend weekeinde afneemt wanneer het gaat dooien. Onze medewerkers zullen regelmatig in de tunnels rijden om zout te strooien en de overlast zoveel mogelijk te beperken.

IJs in een tunnel