WasteShark van wal gestoken voor proef

De WasteShark is officieel van wal gestoken in de Spuihaven. Wethouder Rinette Reynvaan en haar collega Rik van der Linden gaven samen met heemraad Cok Sas van waterschap Hollandse Delta het startsein voor een drie maanden durende proef met deze aquadrone.

Dordrecht experimenteert met de WasteShark bij het schoonmaken van sloten en singels in de stad. De aquadrone verzamelt (plastic) afval en kroos in de Spuihaven. De proef is een gezamenlijk initiatief van waterschap Hollandse Delta, ontwikkelaar RanMarine Technology, aannemer Krinkels, Cirkellab en de gemeente.

Wasteshark

Innovatief

Dordrecht is de samenwerking aangegaan omdat het zeer geïnteresseerd is in innovatieve ideeën om de stad slimmer en toekomstbestendig te maken. De stad maakt de proef met de WasteShark mede mogelijk met budget vanuit Smart City Dordrecht. RanMarine heeft met de aquadrone ervaring opgedaan in het Rotterdamse havengebied. De WasteShark is echter nog nooit in stedelijk gebied ingezet. Dordrecht heeft dus een primeur.

Schoonheid

Wethouder Rinette Reynvaan over de proef: 'We zijn heel blij met de proef, al is het jammer dan het nodig is omdat mensen vuil in het water gooien. Het water in Dordrecht is van een bijzondere schoonheid, dat willen we graag zo houden.' Collega-wethouder Rik van der Linden wijst op Smart City. 'Het is mooi om in samenwerking tot goede innovatieve ideeën voor de stad te komen.'

Waterkwaliteit

Heemraad Cok Sas is ook blij met de samenwerking: 'Gezamenlijk hebben we de stankklachten in de Spuihaven aangepakt. We hebben gebaggerd en gezorgd voor doorstroming. De WasteShark is een mooi innovatief sluitstuk. Bewoners kunnen ook zelf bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Woont u aan de waterkant, zorgt u er dan voor dat er geen struiken en bomen over het water hangen en daar hun blad verliezen. En eendjes voeren is ook niet goed voor de waterkwaliteit.'