Inschrijven bij de gemeente

De gemeente wil graag weten wie u bent en waar u vandaan komt. Daarom vragen we om u te laten inschrijven in de basisregistratie van de gemeente. Dat geeft u ook kansen en mogelijkheden.

Wanneer u bent ingeschreven, kunt u gebruik maken van zorg en onderwijs. U kunt dan een bankrekening openen en leefgeld aanvragen. Ook als u wilt werken is een inschrijving nodig.

Wat is er nodig?

Voor de inschrijving in de basisregistratie heeft de gemeente een Oekraïens paspoort van u nodig met een Engelse vertaling. Heeft u dat niet? Dan vragen we om een certificaat van de Oekraïense ambassade in Den Haag.

Bij voldoende aanmeldingen organiseren we een busrit naar de ambassade voor een certificaat. Wilt u hiervan gebruikmaken? Meld u aan:

Registreren

Als u naar de ambassade gaat voor een certificaat, moet u zich vooraf registreren. Vul daarvoor het online formulier in van de ambassade.

Pasfoto

U heeft ook een pasfoto nodig voor het certificaat. Die kunt u op onze kosten laten maken. Wilt u hiervan gebruikmaken? Meld u aan:

Afspraak

Heeft u een Oekraïens paspoort met een Engelse vertaling? Of heeft u een certificaat van de ambassade? Meld u zich dan aan voor een afspraak om u in te schrijven bij de gemeente:

• bij de locatiemanager, als u in een opvanglocatie verblijft
  • bij de gemeente, als u bij een gastgezin verblijft:
    • maandag tot en met vrijdag, 08.30 - 17.00 uur
    • telefoonnummer: 14 078 of +31 78 77 08 301

Dan hoort u waar en wanneer u langs kunt komen om u in te schrijven bij de gemeente.

Burgerservicenummer

U ontvangt binnen 2 tot 4 weken een bewijs van uw inschrijving in de basisregistratie van de gemeente. U krijgt dan een zogenaamd Burgerservicenummer (BSN).

Met het Burgerservicenummer kunt u een bankrekening openen bij een erkende Europese bank. Daarna kunt u leefgeld aanvragen bij een van de bijeenkomsten met de Sociale Dienst Drechtsteden.

Heeft u een Burgerservicenummer en een bankrekening, dan kunt u ook in Nederland werken.

Kijk voor meer informatie ook op www.dordtvooroekraine.nl.