Extra openingstijden winkels rond de feestdagen

Alle winkels gelegen binnen het bestemmingsplan Historische Binnenstad mogen zondag 16 december 2018 om 11.00 uur open. De Kerstmarkt start die dag om 11.00 uur. Het college van burgemeester en wethouders hecht grote waarde aan de Kerstmarkt voor de (binnen)stad en geeft winkeliers de gelegenheid gelijktijdig met de Kerstmarkt open te zijn. Ook heeft het college besloten dat alle winkels op zondag 23 december en zondag 30 december vanaf 10.00 uur open mogen. Vuurwerk mag dit jaar worden verkocht op 28, 29 en 31 december.

Dit jaar vindt de Kerstmarkt plaats van 14 tot en met 16 december in de historische binnenstad. De POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) heeft het college, net als vorig jaar, verzocht een ontheffing te verlenen van het verbod op de zondagopenstelling op zondag 16 december tussen 11.00 uur en 12.00 uur. Alle winkels die vallen binnen het bestemmingsplan Historische Binnenstad krijgen van het college van burgemeester en wethouders deze ontheffing. Dit betekent dat de winkels direct langs de route van de Kerstmarkt en de winkels in de omliggende straten op 16 december in plaats van 12.00 uur om 11.00 uur open mogen.

Spreiding van drukte

De DOV (Dordrechtse Ondernemersvereniging) heeft ontheffing gevraagd voor 23 en 30 december 2018. Dit jaar vallen Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag op een dinsdag. Op maandag 24 december, de dag voor Eerste Kerstdag, mogen de winkels niet meer na 19.00 uur geopend zijn. Omdat de zondagen kort voor de feestdagen bij het winkelend publiek zeer in trek zijn voor de inkopen voor de feestdagen, is winkelopenstelling op deze dagen belangrijk voor de detailhandel. Ook met het oog op spreiding van (verkeers)drukte heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat alle winkels op zondag 23 december 2018 en 30 december 2018 ook tussen 10.00 uur en 12.00 uur open mogen.

Vuurwerk

Het is niet toegestaan consumentenvuurwerk te verkopen aan particulieren. Het verbod geldt dit jaar niet op 28, 29 en 31 december. Normaal gesproken vindt vuurwerkverkoop op 29, 30 en 31 december plaats. 30 december valt dit jaar op een zondag, een dag waarop het verbod blijft gehandhaafd.

Dordrecht, 24 oktober 2018

Marc van Wijnen