College kiest voor kwaliteit Spuiboulevard

In het gebied tussen Spuiboulevard en spoorlijn is ruimte voor 700 tot 800 nieuwe woningen, in combinatie met moderne kantoren en andere voorzieningen. De huidige locatie van het Stadskantoor kan daarin een belangrijke rol spelen. Het gebied moet grotendeels verkeersluw worden met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De nieuwe woningen komen dichter bij de Spuihaven. Door deze ontwikkelingen in het gebied kan de kermis op termijn niet in zijn huidige vorm op de Spuiboulevard blijven.

Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten die het college heeft opgesteld voor de Gebiedsvisie Spuiboulevard en omstreken. Het college stelt de gemeenteraad voor deze uitganspunten over te nemen. Daarmee valt er een besluit over de verhuizing van het Stadskantoor naar de plaats van het voormalige Belastingkantoor en de Rabobank. Het is nog niet zeker of deze panden worden gesloopt of verbouwd. Wel wil de gemeente in het nieuwe 'Huis van de Stad en regio' graag samenwerken met instellingen als de bibliotheek, VVV, Dordrecht Marketing en de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (onder meer Sociale Dienst Drechtsteden).

Inbreng

De gebiedsvisie is mede tot stand gekomen door de inbreng van veel deelnemers aan de gesprekken en bijeenkomsten over het gebied, zoals de SpuiSafari. Veel van de aanbevelingen en ideeën die daar zijn geopperd zijn overgenomen. Zo kiest het college niet voor het maximale aantal woningen maar voor kwaliteit van de woningen en leefomgeving. ,,Dit past in de bouwopgave en de ambities die we hebben als college", zegt wethouder Piet Sleeking. ,,Zo komen er op de plaats van het huidige Stadskantoor onder meer duurdere laagbouwwoningen . Uit onderzoek weten we dat daar grote behoefte aan is."

Kantorenlocatie

De Spuiboulevard en omgeving blijft dé kantorenlocatie van de Drechtsteden. Maar er is wel veel minder kantoorruimte nodig dan nu. In de gebiedsvisie worden de kantoren geconcentreerd aan de oostkant (dichter bij het station) en komt er vooral aan de westkant ruimte voor woningen. Een groot deel van de huidige kantoren voldoet niet aan de eisen van deze tijd. Dat geldt ook voor het huidige Stadskantoor, dat niet voldoet aan het per 2023 verplichte energielabel C. Het Stadskantoor verhuizen naar een nieuwe locatie is goedkoper dan de anders noodzakelijke renovatiewerkzaamheden.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van het gebied tussen Spuiboulevard en spoor zal naar verwachting zeker 10 jaar in beslag nemen. Voor een aantal vraagstukken zijn nog nadere onderzoeken nodig. Dat geldt onder meer voor de beste verkeersmaatregelen en de positie van de kermis. De eerste projecten zijn al begonnen, zoals de verbouwing van het kantoor naast de oude ANWB tot appartementen.

Dordrecht, 4 oktober 2018

Mark Benjamin