Transportband voor fietsen op Zwijndrechtse brug

Binnenkort hoeven fietsers hun fiets niet meer te duwen om boven aan de Zwijndrechtse brug te komen: de trappen krijgen fietsgoten met een transportband naar boven. Ook het tegenhouden bij het naar beneden gaan is verleden tijd. Een speciale borstelbaan remt de fiets vanzelf af. Met deze maatregel wordt het een stuk comfortabeler om tussen Dordrecht en Zwijndrecht de fiets te pakken.

Het systeem, VeloComfort genaamd, bestaat uit twee onderdelen: een borstelbaan naar beneden en een tandriemband naar boven. Met de borstelbaan kunnen fietsers veilig en gemakkelijk de fiets naar beneden geleiden. De tandriemband verlicht het transport naar boven, waarbij de fietser door het inknijpen van de handrem zelf het tempo bepaalt.
De goten van het systeem worden deze week al aangelegd. Door te kiezen voor aanleg tijdens de schoolvakantie wil de gemeente hinder voor fietsers zo veel mogelijk voorkomen. De verwachting is dat het systeem binnen twee weken in werking kan treden.

Comfortabeler

Wethouder Rik van der Linden is enthousiast: "Dit systeem lost een knelpunt in het Dordtse fietsnetwerk op. Dagelijks duwen heel veel fietsers hun fiets de trappen op en af. Dat kost tijd en wordt vaak ervaren als een obstakel. Met deze transportbanden gaat dat een stuk comfortabeler en sneller. En dat is precies wat wij beogen met onze fietsbeleid: snel, veilig en comfortabel. Ik hoop dat dit nóg meer mensen stimuleert de fiets te pakken van en naar Dordrecht."

Tevredenheid

Op de brug over de Noord in Alblasserdam wordt het VeloComfort-systeem al met grote tevredenheid gebruikt. Dordtenaren hebben aangeven dit ook graag in Dordrecht bij de Zwijndrechtse brug (ook wel Stadsbrug genoemd) te zien. Gezien de positieve ervaringen in Alblasserdam komt de gemeente graag aan die wens tegemoet.

Subsidie

Het VeloComfort-systeem kost € 80.000,-. Ongeveer de helft van dat bedrag wordt bekostigd vanuit een subsidie van de provincie Zuid-Holland. De brug vormt niet alleen de verbinding tussen Zwijndrecht en Dordrecht, maar ook het startpunt van de snelfietsroute F16 naar Rotterdam.

 

Persbericht

Dordrecht, 22 augustus 2018

Redactie

Jonne van Bochove
Afdeling Communicatie
Telefoon: 06 2328 5936