Pand gesloten vanwege vondst hennepplantage

Tijdens een controle is in het pand aan de Houttuinen 32/Grotekerksplein 7 in Dordrecht een hennepkwekerij aangetroffen op de tweede en derde verdieping. De politie trof een professioneel ingerichte hennepkwekerij aan, verdeeld over meerdere ruimten. De gehele kwekerij met 600 hennepplanten en 1090 hennepstekjes, is direct geruimd. Het pand wordt gesloten van dinsdag 17 april tot en met dinsdag 17 juli 2018.

Burgemeester Kolff heeft besloten het gehele pand voor een periode van drie maanden te sluiten en zo aan de drugssfeer te onttrekken. De sluiting geldt ook voor het restaurant dat in het pand is gevestigd. In dit geval heeft de eigenaar van het pand een verantwoordelijkheid, maar ook de huurder die als onderverhuurder de bovenste twee verdiepingen van het pand onder verhuurde.

De burgemeester wil met de sluiting van panden waar een hennepplantage wordt aangetroffen de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat stevig wordt opgetreden tegen georganiseerde hennepteelt. Of je nu eigenaar bent of (onder ver-)huurder. In beide gevallen heb je een verplichting om je op de hoogte te stellen van wat er speelt in het pand.

Als voor de eerste keer softdrugs in een woning worden aangetroffen volgt in de meeste gevallen een waarschuwing. Echter bij bijzondere verzwarende omstandigheden kan de burgemeester deze waarschuwing overslaan en direct over gaan tot sluiting van het pand. Vanwege de omvang van de kwekerij, het professionele karakter en de aanwijzingen dat er eerdere oogsten waren, wordt het pand voor 3 maanden gesloten. Daarbij speelt ook mee dat door het illegaal aftappen van stroom er een brandgevaarlijke situatie is ontstaan in een omgeving met alleen maar historische panden.

Het aanpakken van de productie en handel in verdovende middelen heeft grote prioriteit. Deze vorm van criminaliteit brengt gevaren met zich mee en werkt ondermijnende criminaliteit in de hand, zoals het witwassen van geld. Zichtbare sluitingen zijn een signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring leert dat het leidt tot een grotere meldingsbereidheid.   

De eigenaar en de huurder van het pand zijn inmiddels geïnformeerd over het besluit van sluiting. 

 

Persbericht

Dordrecht, 17 april 2018

Redactie

Gemeente Dordrecht