WasteShark

De gemeente zet een aquadrone in bij het schoonmaken van sloten en singels.

De proef duurt drie maanden. Dordrecht doet de proef met de WasteShark samen met het waterschap Hollandse Delta, de firma Krinkels, RanMarine Technology en Cirkellab. Proefgebied is de Spuihaven. Het experiment is op 9 april 2018 gestart.

Primeur

De op afstand bestuurbare aquadrone heeft een 'haaienbek' die (plastic) afval en kroos kan verzamelen. Ook zijn op de WasteShark sensoren aangebracht waarmee zaken als waterdiepte, temperatuur en zuurstofgehalte in het water te meten zijn. RanMarine heeft de aquadrone ontwikkeld. Er is ervaring mee opgedaan in het Rotterdamse havengebied. De WasteShark is echter nog nooit in stedelijk gebied ingezet. Dordrecht heeft dus een primeur.

Vernieuwend

De gemeente brengt in het kader van Smart City vernieuwende ideeën samen om de stad slimmer en toekomstbestendig te maken. Voor de proef met de WasteShark is een subsidie beschikbaar gesteld uit het fonds Smart City. De inzet van de aquadrone is vernieuwend en de gemeente kan er mogelijk kosten mee besparen. Ook daar wordt bij de proef naar gekeken. Op dit moment varen twee medewerkers van de firma Krinkels in opdracht van de gemeente op maandagochtend door de Spuihaven om afval op te vissen. Dat levert wekelijks zo'n drie vuilniszakken vol plastic en ander afval op. Als de proef slaagt zal Krinkels de aquadrone kopen.

Minder afval

De gemeente wil de proef ook gebruiken om mensen bewust te maken van het afval dat in de Spuihaven drijft. De inzet van de WasteShark verbetert de waterkwaliteit en draagt zo bij aan een schone en aantrekkelijke omgeving. Dordtenaren kunnen daar zelf een bijdrage aan leveren door geen afval in het water (en op straat) te gooien. Het idee is om van het afval dat de WasteShark tijdens de proef ophaalt iets te maken. De gemeente denkt aan een kunstwerk.

Bekijk de video over de WasteShark