Snoeien

Ieder jaar in de winter vinden snoeiwerkzaamheden plaats in alle wijken.

Ieder jaar andere snoeilocaties

In Dordrecht is veel openbaar groen te vinden. Voor dit enorme oppervlak is een goede snoeiplanning van belang. De gemeente snoeit om bomen en struiken te laten groeien en te zorgen dat ze gezond blijven. Struiken moeten bijvoorbeeld ontdaan worden van zieke en afgestorven plantendelen. En er moet voldoende licht en lucht tussen de takken en twijgen komen. Dus snoeien betekent groeien! Eens in de drie jaar worden alle plantvakken nagelopen en gesnoeid. De gemeente snoeit daarom ieder jaar een ander deel van een wijk.

Wanneer snoeien?

De gemeente snoeit het hele jaar door, maar het meeste snoeiwerk vindt plaats in de winterperiode als al het blad van de bomen en struiken is. Dan kan er goed worden gekeken naar de structuur en de groeiwijze. Ook is er dan minder afval waardoor de groenmedewerkers efficiënter kunnen werken. Nog een ander voordeel is dat er in de winter geen vogelnesten in de bomen en struiken voorkomen.

Niet alle bomen en struiken kunnen in de winter worden gesnoeid. Zomerbloeiende gewassen als rozen, vlinderstruiken en ganzeriken snoeien de groenmedewerkers in het voorjaar.