Klimaatarboretum tegen hittestress

We onderzoeken manieren om hittestress in Dordrecht te verminderen. Een van de maatregelen zou een klimaatarboretum kunnen zijn.

Het is u niet ontgaan. Het klimaat verandert: temperaturen stijgen en regenbuien worden heftiger. De zomers van 2018 en 2019 kenden veel hete dagen en periodes van droogte. Ook in Dordrecht is er dan sprake van hittestress. We onderzoeken maatregelen om temperatuurstijgingen in de stad te verminderen. We doen dit onder andere in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Branchevereniging VHG (Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners).  Een van de maatregelen zou een klimaatarboretum kunnen zijn.

Klimaatarboretum

Het klimaatarboretum is een verzameling van uiteenlopende bomen in houten bakken. In het klimaatarboretum onderzoeken we hoe verschillende boommodellen bijdragen aan het verkoelen van de stad. In de bomen en bakken plaatsen we meetapparatuur. Hiermee kunnen we de effecten met betrekking tot temperatuur en verdamping meten.

Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Urban Forestry. In totaal komen er tussen de 45 en 75 bomen in op maat gemaakte bakken. De bomen hebben een gemiddelde stammaat van 20 tot 25 centimeter. Ze zijn tussen de 4 en 7 meter hoog. Ze krijgen sensoren die onder andere de volgende zaken meten: luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en de verdamping van de bomen. Zo brengen we in kaart wat het effect is van de bomen op hun stedelijke omgeving. Het is de bedoeling dat het klimaatarboretum 3 jaar blijft staan.

Andere steden die aan het onderzoeksproject deelnemen, zijn: Den Haag, Delft en Almere. Zij hebben al een klimaatarboretum of gaan die binnenkort plaatsen.


Natuurlijke airco's

Bomen zijn echte stadsairco's. Op zonnige, hete dagen zorgen ze voor schaduw en voor verdamping via hun bladeren. Wist u dat 1 boom op een zonnige dag het koelvermogen heeft van 10 airco's! Dat verschil hebt u misschien al gemerkt als u 's zomers door de stad wandelt. Als u van een straat zonder bomen ineens in een straat wandelt waar wel bomen staan, merkt u onmiddellijk het temperatuurverschil.

Een klimaatarboretum zal dan ook het meeste effect hebben op bebouwde plekken waar de ondergrond erg 'versteend' is, met weinig groen. Een mogelijke locatie in Dordrecht zou het binnenterrein kunnen zijn tussen de Draai en het Wilgenbos. Dit is een plek waar de temperaturen in de zomer flink kunnen oplopen.

Informatieavonden

Op 12 februari 2020 was er een eerste informatieavond over het klimaatarboretum. Onderzoeksleider René van der Velde heeft toen een presentatie van het project (pdf 5,116 Kb) gegeven. Op 25 maart 2020 zou een tweede informatieavond plaatsvinden. Die is echter uitgesteld vanwege het coronavirus.

Meer informatie

Hebt u vragen over het project klimaatarboretum? Neem dan contact op met Johan Heijboer, projectcoördinator bij de gemeente Dordrecht. U kunt hem bereiken via e-mailadres: j.heijboer@dordrecht.nl of telefoonnummer: (078) 770 46 51.

Tree City of the World

In februari 2020 werd Dordrecht 'Tree City of the World'. Dordrecht is de eerste Nederlandse stad die erkend is als Wereldbomenstad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich 'Tree City of the World' mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.