800 bomen voor 800 jaar Dordrecht

In 2020 vieren we dat Dordrecht 800 jaar stadsrechten heeft. Voor die gelegenheid planten we 800 bomen in Dordrecht, verdeeld over vier projecten: we geven 80 Jubileumbomen gratis weg aan particulieren, er komt een 'Kastanjearboretum', er komen drie 'Tiny Forests' en we gaan bomen planten langs de N3.

80 gratis Jubileumbomen

BijenboomUpdate: Op dit moment zijn alle bomen gereserveerd. Het is helaas niet meer mogelijk om een boom te bestellen

We geven 80 gratis 'Jubileumbomen' aan particulieren. Dat kunnen zowel inwoners zijn als bedrijven, scholen of instellingen. Zowel de boom als het planten ervan zijn op kosten van de gemeente. Dus wil je een gratis boom? Maak dan nú je keuze en vul het aanmeldformulier in.

Dordrecht is een eiland met veel natuur, bomen en groen. Daar houden we van. We zijn er trots op en we koesteren het. Een boom op jouw terrein levert veel voordelen op. Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Ze nemen CO2 op en ademen zuurstof uit. Ze leveren schaduw, absorberen fijnstof en dempen geluid. Ze zorgen voor verkoeling in hete zomers en waterberging bij hevige regenval. En ze zorgen voor biodiversiteit. Kortom, een prachttraktatie van onze stad voor haar 800e verjaardag!

Boomsoorten
Je kunt kiezen uit twintig boomsoorten. Voor elke soort hebben we een 'boompaspoort' met praktische informatie over het uiterlijk, de eigenschappen en de verzorging van de boom. Van de 80 Jubileumbomen zijn er 60 'Stadsbomen' en 20 'Toekomstbomen'. Stadsbomen zijn kleiner van omvang en daardoor geschikt voor kleinere tuinen. Toekomstbomen zijn extra bijzondere bomen met een langere levensduur. Het streven is dat deze Toekomstbomen met hun langere levensduur ook tot volle wasdom mogen komen. De Toekomstbomen krijgen een bordje erbij dat de bijzonderheid van de boom benadrukt. Ook mag je de boom een naam geven, die we eveneens op het bordje vermelden.

In onderstaand overzicht geven wij alvast een globaal overzicht van de kenmerken van de bomen waaruit u kunt kiezen, zoals hoe hoog ze worden, de groeiwijze (vorm van de boomkruin), de bloemkleur, de herfstkleur en of er insecten en/of vogels op af komen.

globaal overzicht met kenmerken van de bomen waaruit gekozen kan worden.

Overzicht Stadsbomen:

Overzicht Toekomstbomen:

Ben je blind of slechtziend? Neem dan contact op met ons via het e-mailadres: 800bomen@dordrecht.nl. Wij bellen je dan om de boompaspoorten persoonlijk met je door te nemen.

Wel of geen Toekomstboom?
Om je te helpen een keuze te maken voor wel of geen Toekomstboom hebben we een stroomschema opgesteld. Beantwoord de vragen in het stroomschema en je ziet vanzelf welke boom voor jouw plantlocatie geschikt zou kunnen zijn.

stroomschema om je keuze te bepalen tussen een Stadsboom of een Toekomstboom

Ben je blind of slechtziend? Neem dan contact op met ons via het e-mailadres: 800bomen@dordrecht.nl. Wij bellen je dan om het stroomschema persoonlijk met je door te nemen.

Voorwaarden
Bloesem van de bijenboomOm in aanmerking te komen voor een Jubileumboom moet de plantlocatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet particulier terrein zijn, bij voorkeur in de bebouwde kom. De locatie moet minimaal 15 vierkante meter zijn. Voor de Toekomstbomen moet de locatie minstens 100 vierkante meter zijn. Het stroomschema kan je helpen bij het maken van je keuze voor wel of geen Toekomstboom.

Onderstaand zetten we de voorwaarden op een rij.

Voorwaarden Stadsboom:

  • De locatie is minimaal 15 vierkante meter
  • De boom kan worden aangeplant in de volle grond of gazon. Er is een ruimte beschikbaar van minimaal 3 vierkante meter volle grond.
  • In de ondergrond liggen geen kabels en/of leidingen, zoals van: riolering, telefoon, gas, stroom, glasvezel, water.
  • De plantlocatie is op niet-gemeentelijk terrein, bij voorkeur in de bebouwde kom.
  • De boom komt op minimaal 3 meter afstand van bebouwing en minimaal 0,5 meter vanaf de erfgrens.

Voorwaarden Toekomstboom:

  • De locatie is minimaal 100 vierkante meter
  • De boom kan worden aangeplant in de volle grond of gazon. Er is een ruimte beschikbaar van minimaal 10 vierkante meter volle grond.
  • In de ondergrond liggen geen kabels en/of leidingen, zoals van: riolering, telefoon, gas, stroom, glasvezel, water.
  • De plantlocatie is op niet-gemeentelijk terrein, bij voorkeur in de bebouwde kom.
  • De boom komt op minimaal 3 meter afstand van bebouwing en minimaal 0,5 meter vanaf de erfgrens.

Boom bestellen
TulpenboomUpdate: Op dit moment zijn alle bomen gereserveerd. Het is helaas niet meer mogelijk om een boom te bestellen

Heb je de 'boom van jouw droom' gevonden? En voldoet de plantlocatie aan de voorwaarden? Vul dan gauw het aanmeldformulier voor een Stadsboom of het aanmeldformulier voor een Toekomstboom in.

En wat als je eigenlijk een andere boomsoort wenst? Dan kun je hierover contact opnemen via e-mail: 800bomen@dordrecht.nl. Wij bespreken dan met je wat de mogelijkheden zijn.

We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Als er meer aanmeldingen zijn dan bomen komt er een wachtlijst.

Ongeschikte plantlocatie
Stel dat we de door jou voorgestelde plantlocatie niet geschikt vinden voor een Jubilieumboom? Dan laten wij je dit weten. We beoordelen dit op basis van de foto of situatietekening die je meestuurt met jouw aanvraag via het aanmeldformulier.

Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie over de 80 gratis Jubileumbomen voor 800 jaar Dordrecht? Stuur dan een e-mail naar: 800bomen@dordrecht.nl

Kastanjearboretum

Het gaat niet goed met de kastanje in Nederland. Daarom willen we deze boomsoort een positieve impuls geven. Dat doen we met de aanleg van een Kastanjearboretum. Dit is een verzameling van kastanjesoorten, zowel in struikvorm als in boomvorm. Een mogelijke geschikte locatie is de Maasstraat. Maar we moeten wel eerst duidelijkheid hebben over de ligging van kabels en leidingen. We hebben al een groot aantal van de kastanjes ingekocht. Maar ze staan nog bij de kwekerijen. Als we de bomen op de locatie planten, krijgen ze een bordje met een QR-code. Daarop staat uitleg over het Kastanjearboretum.

Tiny Forests

Kinderen met modderhandenEen 'Tiny Forest' is een dichtbegroeid inheems bos, ongeveer zo groot als een tennisveld. Het is bedoeld om relatief snel de biodiversiteit te vergroten. Binnen tien jaar tijd heb je een stukje wilde natuur midden in de stad. Het is ons streven om in Dordrecht drie Tiny Forests aan te leggen. Het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Zodra we de subsidie krijgen, gaan we echt van start.

Wil je als particulier ook aan de slag met een Tiny Forest, bijvoorbeeld in je eigen achtertuin? Meld je dan voor 16 juni aan bij het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid).

Vergroening N3

ZilverlindeDiverse bewoners langs de N3 hebben hun behoefte geuit aan meer vergroening. De gemeente deelt die wens. Maar er liggen veel kabels en leidingen langs de N3. In onze zoektocht naar de mogelijkheden kijken we ook wat er mogelijk is op gronden van andere partijen. Een groot gedeelte van de gronden langs de N3 is namelijk bezit van Rijkswaterstaat. We gaan dus op zoek naar geschikte locaties waar we zo'n 150 bomen en een bosplantsoen kunnen aanplanten. In 2019 vinden er grootschalige werkzaamheden plaats aan de N3. De aanplant zal na afronding van de werkzaamheden gebeuren.