EFSA scherpt voorlopige grenswaarde PFOA aan, RIVM wijzigt adviezen niet

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuwe voorlopige gezondheidskundige grenswaarde voor PFOA gepubliceerd. Deze is 15 maal strenger dan de gezondheidskundige grenswaarde die RIVM in 2016 heeft afgeleid. Het RIVM zet vraagtekens bij de onderbouwing van de EFSA en ziet, mede doordat de EFSA-waarde nog niet definitief is, geen aanleiding om eerdere adviezen aan te passen. Volgend jaar komt de EFSA met een definitieve grenswaarde.

Dat de EFSA met een nieuwe grenswaarde zou komen, is geen verrassing. Hierover hebben wij eerder bericht op deze website en in de raadsinformatiebrieven. De afgelopen maanden heeft EFSA een wetenschappelijke discussie gevoerd over een nieuwe grenswaarde met onder meer het RIVM en de instanties uit Denemarken en Duitsland. De uitkomst is dat EFSA een voorlopige nieuwe grenswaarde voor PFOA publiceert. Deze is nog niet definitief. Op basis van onderzoeken naar andere perfluorverbindingen zal de EFSA de voorlopige grenswaarde evalueren. Die uitkomst wordt volgend jaar verwacht. Tot die tijd ziet het RIVM geen aanleiding adviezen te herzien.

De betrokken gemeenten vinden het goed dat er veel aandacht is voor deze stoffen. De wetenschappelijke inzichten blijven zich ontwikkelen. De Nederlandse overheid baseert zich op het oordeel van het RIVM. Dat vormt dan ook de basis voor de adviezen over PFOA aan onze inwoners. Het RIVM geeft aan geen aanleiding te zien die adviezen aan te passen. Wij volgen die lijn. Tegelijkertijd hopen we wel dat er snel wetenschappelijke overeenstemming is, in het belang van de duidelijkheid voor onze inwoners.

Lees hier de toelichting van het RIVM. Daar is ook de link naar het EFSA rapport te vinden.