Mogelijkheid bloedtest PFOA/C8 door motie Tweede Kamer

Update 20 november 2017 - update 21 december 2017

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt (oud-)inwoners in de naaste omgeving van DuPont/Chemours de mogelijkheid om via de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht een bloedtest PFOA uit te laten voeren. De vergoedingsregeling is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer. Doel is om mogelijke ongerustheid bij (oud-)inwoners weg te nemen.

Het gaat in Dordrecht om een klein gedeelte van de wijk Staart-Oost. Bewoners die eerder zijn uitgenodigd voor het steekproef bloedonderzoek komen niet aanmerking voor deze regeling. De gemeente bezorgt bij bewoners die nu in het aangewezen gebied wonen, een brief dat zij in aanmerking komen voor een bloedtest.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Vanaf 23 oktober tot en met 20 december 2017 kunt u de vergoeding van de bloedtest bij de gemeente aanvragen. Als u aan de voorwaarden voldoet, vergoedt het ministerie van IenM de kosten van de bloedtest. De voorwaarden voor de vergoeding zijn:
  • U heeft in de periode tussen 1 januari 1970 en 31 december 2012 minimaal een jaar gewoond in het contourgebied (licht- en donkerblauwe vlek op het kaartje).
  • U bent eerder niet uitgenodigd voor de steekproef bloedtest van het RIVM.
  • Via uw werkgever kunt u geen bloedtest laten uitvoeren.
  • U vraagt de bloedtest aan tussen 23 oktober 2017 en 20 december 2017.
  • U laat de bloedtest uiterlijk 31 januari 2018 uitvoeren door Result Laboratorium.

Inschatting zones

Hoe vraag ik de vergoeding aan?

Via onze website kon u tot woensdag 20 december 2017 vergoeding aanvragen. Binnen vijf werkdagen na ontvangst kreeg u een brief met het besluit van de gemeente. Als u voor vergoeding in aanmerking komt, krijgt u een formulier waarmee u naar de afdeling Bloedafname van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht kunt. Neem naast het formulier ook een geldig identiteitsbewijs mee. Een afspraak maken is niet nodig.

Wat gebeurt er met de uitslag?

Het laboratorium stuurt de uitslag van de test naar u op. De rekening van de test stuurt zij direct naar de gemeente. De gemeente krijgt de uitslag van uw test niet.

Wel of geen bloedtest doen?

U bepaalt zelf of u de bloedtest laat doen. De gemeente en het ministerie van IenM vinden het belangrijk dat (oud-)inwoners te weten kunnen komen wat de waarde van PFOA/C8 in hun bloed is. De gemeente en het ministerie van IenM hopen hiermee bij te dragen aan het wegnemen van mogelijke zorgen.

U kunt natuurlijk contact opnemen met de eigen huisarts om uw uitslag kenbaar te maken en of vragen te stellen. Over PFOA/C8 en gezondheid kunt u ook kijken op de website van het RIVM of contact opnemen met de Dienst Gezondheid & Jeugd ((078) 770 8500).

Voor de volledigheid: de bloedtest geeft alleen informatie over de hoeveelheid PFOA/C8 in uw bloed. Het zegt niets over uw gezondheid nu of in de toekomst. Ook is er geen behandeling mogelijk om de hoeveelheid PFOA in uw bloed te verlagen.

Op de website Result Laboratorium vindt u meer informatie over de bloedtest.

NB: Staatssecretaris Dijksma heeft Kamervragen beantwoord (pdf, 75 kB) die zijn gesteld over de (reikwijdte van de) regeling bloedtesten.