Aanmeldperiode bloedtest PFOA/C8 verlengd tot 20 december

(Oud-)Inwoners van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht krijgen een maand langer de tijd om hun bloed te laten testen op de aanwezigheid van PFOA/C8. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven heeft de gemeenten gevraagd de aanmeldperiode te verlengen tot en met 20 december 2017.

De staatssecretaris heeft dit verzoek aan de gemeenten gedaan, omdat blijkt dat er veel vraag is naar deelname aan de bloedtest. Door het verlengen van de inschrijfperiode wil zij iedereen die daarvoor in aanmerking komt de mogelijkheid geven om op tijd een aanvraag in te dienen.

Motie

De vergoedingsregeling is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer. Doel is om mogelijke ongerustheid bij (oud-)inwoners weg te nemen. Het gaat om inwoners die in de periode tussen 1970 en 2012 minimaal een jaar in de directe omgeving van DuPont/Chemours (het zogeheten contourengebied van het RIVM) hebben gewoond.

Contourengebied

Voorwaarden en aanvragen

Alle aanvragen moesten uiterlijk woensdag 20 december 2017 bij de gemeente binnen zijn. De voorwaarden en het aanvraagformulier waren te vinden op deze website of aan de balie van het gemeentekantoor.

(Oud-)werknemers van bedrijven in het contourengebied die menen dat zij op hun werkplek zijn blootgesteld aan PFOA, kunnen zich bij hun werkgever melden. Tussen het ministerie en de gemeenten is afgesproken dat werknemers waarbij de voormalig werkgever niet meer bereikbaar is, ook in aanmerking komen voor een bloedtest.

Binnen vijf werkdagen krijgt de aanvrager een brief met het besluit van de gemeente. Als de vergoeding wordt toegekend, krijgt de aanvrager een formulier waarmee hij of zij naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Sliedrecht of naar het Kruisgebouw in Papendrecht kan gaan. Uiterlijk 31 januari 2018 moet de bloedtest afgenomen zijn. Het laboratorium stuurt de uitslag van de test naar de deelnemer op. De gemeenten en het ministerie krijgen de uitslag van de test niet.