Zonnepanelen
Heeft u wel of geen omgevingsvergunning nodig? Als u een zonnepaneel of zonnecollector wilt plaatsen heeft u in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig. Voor u de aanvraag indient, doorloopt u eerst dit stappenplan. Hierna kunt u op een eenvoudige manier de vergunningscheck uitvoeren en/of de vergunning aanvragen. Hieronder leest u meer over het stappenplan, de vergunningscheck en de aanvraag. Ook kunt u de folder zonnecollectoren en zonnepanelen bekijken.
Voordat u een vergunningscheck doet via het omgevingsloket online, controleert u eerst:
- of uw woning een monument is en of uw woning in een beschermd stadsgezicht (pdf, 667 kB) ligt
- het bestemmingsplan voor de regels van de ruimtelijke ordening in uw wijk
Als u deze informatie heeft gecontroleerd, kunt u de vragen in het omgevingsloket online direct beantwoorden.
Monumentenlijst en Beschermd stadsgezicht
Controleer of uw woning op de gemeentelijke- of Rijksmonumentenlijst is opgenomen. Controleer ook of uw woning binnen het beschermd stadsgezicht (pdf, 667 kB) ligt. De rode lijn vormt de grens van het beschermde stadsgezicht in de binnenstad. De groene lijn is de grens van het beschermde stadsgezicht van de 19e eeuwse schil.
Bestemmingsplan
Controleer het bestemmingsplan voor de regels van de ruimtelijke ordening in uw wijk.
Kapvergunning
Controleer of u voor het kappen van een boom een kapvergunning nodig heeft. Als uw boom voorkomt op de bomenlijst heeft u altijd een kapvergunning nodig. De kapvergunning vraagt u tegelijkertijd aan via het Omgevingsloket online.
Heeft u vragen? Bel dan met de Stadswinkel via telefoonnummer 14 078.
Met de bij stap 1 verkregen informatie kunt u een vergunningscheck doen via het Omgevingsloket online. U kunt ook de vragenlijst (beslisboom) in de folder zonnecollectoren en zonnepanelendoorlopen om te bepalen of u een vergunning nodig heeft. Na uitvoering van de vergunningscheck kunt u direct online een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket online. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Heeft u vragen? Bel dan met de Stadswinkel via telefoonnummer 14 078.
Na de vergunningscheck in het omgevingsloket online, weet u of u wel of geen vergunning nodig heeft.
Geen vergunning nodig, maar wel rekening houden met welstandseisen
Als blijkt dat u geen vergunning nodig hebt, moet u er wel rekening mee houden dat er een zogenaamde excessenregeling bestaat. Dit houdt in dat u bij materiaal en kleurgebruik rekening moet houden met de kleuren en materialen in uw omgeving. Als uw keuze hierin enorm afwijkt, kan de gemeente u dwingen om uw zonnepanelen aan te passen aan de omgeving. Vervelend, omdat de gemeente een welstandsexces pas kan bepalen als u uw zonnepanelen al geplaatst heeft. Omdat u bij vergunningvrij bouwen niet hoeft te voldoen aan de sneltoetscriteria, kunt u bij twijfel over materiaal- en kleurgebruik deze toch raadplegen. Ze geven u een goed inzicht om de welstandexcessen te voorkomen. De technische eisen die gelden voor bouwwerken zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Als u aan alle regels en voorschriften voldoet, kunt u uw zonnepanelen plaatsen. De uitkomst van de vergunningscheck kunt u printen als bewijs. U hoeft geen melding te maken van uw werkzaamheden. Lees de informatie op deze pagina wel door voordat u begint met de werkzaamheden.
Wel een vergunning nodig
U kunt met de bij stap 1 verkregen informatie de vergunningscheck doen via het Omgevingsloket online. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Als u hulp nodig heeft bij uw aanvraag, neemt u dan contact op met uw aannemer of een persoonlijk adviseur. Als u vragen heeft bekijkt u dan de aanvraagprocedure of bel met de Stadswinkel via telefoonnummer 14 078.
Tot slot
Voor u begint met uw werkzaamheden zijn er nog een aantal zaken die u moet weten:
- bedenk of u voor de uitvoering van uw werkzaamheden gebruik moet maken van de stoep, openbare weg of gemeentelijke groenstrook. Voor bijvoorbeeld het plaatsen van een bouwsteiger, kraan of afvalcontainer heeft u een vergunning Gebruik Openbare Ruimte nodig
- woont u in de binnenstad, controleert u dan of u een ontheffing nodig heeft om te kunnen parkeren
- het verbouwen van uw woning kan gevolgen hebben voor de waarde van uw woning. Hierdoor kan de belastingaanslag voor het nieuwe belastingjaar wijzigen. Houd daar ook rekening mee
Informeer uw buren
Buren hebben rechten en plichten. Deze vallen onder het burenrecht dat is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Bespreek uw bouwplannen dan ook met uw buren. Zo voorkomt u dat u onnodig hinder van elkaar ondervindt.
Conflict?
Heeft u een conflict met uw buren over een bouwplan of bouwwerkzaamheden? Neem voor gratis advies contact op met het Juridisch Loket.
De Welstandsnota kunt u inzien via de Welstandnota (pdf, 19 MB) en de Bijlage Welstandsnota (pdf, 17 MB), hierin vindt u de beschrijvingen per wijk. Of via de website ruimtelijkeplannen.nl. Hierin zoekt u makkelijk op adres en vindt u ook bestemmingsplannen.